Свързани новини

14.01.2009 11:43

Над 500 души протестират пред парламента

Видян 1411 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред парламента, зад заграждения около паметника на "Цар Освободител" има около 500 души младежи и студенти, които скандират „Писна ни“. Чуват се мощни освирквания и шум на барабани. В Народното събрание цари относително спокойствие, предаде БГНЕС.

След половин часова почивка депутатите започнаха разглеждането на проект за решение за налагане на мораториум за увеличение на цените на електроенергията и топлоенергията. Той е предложен от партия „Атака“ и независимия депутат Минчо Христов. Повече емоция и интерес към протеста проявяват журналистите, акредитирани в НС, които са се скупчили на малките прозорци на втория етаж на парламента. Зад загражденията и кордона от полицаите се виждат униформени пазители на реда с щитове и каски, които застават близо до загражденията. Част от протестиращите носят плакати с надписи „Спрете да крадете!“, „Да спасим Иракли“, „Корупция, мизерия , беззаконие“ и др. В момента от източната част на площада се присъединиха около 20-ина граждани с бели престилки, по всяка вероятност представители на лекарското съсловие. От редиците на протестиращите започват да летят снежни топки към парламента. В момента лидерите на протеста започват своите слова с призиви, изразяващи исканията им. Сред множеството се виждат около 10-ина български знамена. Няма отличителни знаци на партии и браншови организации. Междувременно в „Студентски град“ протестиращите минаха покрай строежа на РУМ-а в и по ул. „Осми декември“, за да съберат повече хора към шествието, предаде репортер на БГНЕС. В 11 часа не повече от 120 души тръгнаха с градския транспорт към сградата на Народното събрание.
БГНЕС припомня, че на 19 декември студентите проведоха протест пред Парламента в знак на протест след жестокото убийството на колегата си Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия“ в Студентски град. Тогава младите дадоха 30-дневен срок на парламента да бъде изготвен законопроект за студентските градчета, който обаче да бъде съгласуван с тях. Протестът на младите хора се вписа в повече от 100-те недоволства на различни съсловия и браншови организации в страната през 2008 г. Но в исканията на студентите се усети истинско пробуждане на гражданското общество в България. Млади и стари се надигнаха срещу насилието, за повече ред и сигурност в студентските градчета. Нелепата смърт събуди българския гражданин, който като, че ли се чувства ангажиран главно с проблема за личното си оцеляване. По повод на днешния протест политологът Огнян Минчев каза, че той показва как гражданите стъпка по стъпка разбират, че трябва всеки ден да се борят за правата си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог