Свързани новини

07.01.2009 09:18

Борисов: "София готова да мине на мазут!"

Видян 2261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки, че не сме в условията на бедствие, ако тази ситуация продължи, то бедствието вече го има", коментира кметът Бойко Борисов пред журналисти тази вечер по повод спряното газоподаване в страната, предаде БГНЕС.


Градоначалникът е осигурил от „Лукойл“ да пристигнат 2000 т. мазут. Общината разполага с още 3000 тона, а от утре от нефтопреработвателната компания ще започнат да произвеждат по 3000 т. на ден, разкри Борисов. Потреблението на столицата е около 2500 тона за ден. За подгряването на мазута обаче са необходими 48 часа. Кметът ще разговаря с министър Петър Мутафчиев за възможността да бъде осигурено трасе за цистерните, така че горивото да пристига по-топло и да се разтоварва по-бързо. Според столичния кмет ситуацията може да бъде разрешена бързо при авторитетна намеса от страна на ЕС но „спорът между Украйна и Русия е толкова голям, а и Украйна има в нейните газохранилища големи количества и те са за два три месеца и този спор може да продължи още дни“ разкри кметът. По думите му софиянци трябва да знаят, че ще имат топло, колкото да не им замръзнат радиаторите, заяви кметът, а при всички случаи нормално ще остане топлоснабдяването в социалните домове и болниците. 60 училища и 60 детски градини, които са на централно отопление, са потенциално застрашени от дървена ваканция, но това ще стане ясно утре. Голяма част от уличното осветление и парковото осветление в столицата е спряно с цел спестяване на електричество, заяви кметът. В пика по Нова година консумацията на столицата е била 1000 мегавата, а към днешния ден са отбелязани 1150 мегавата. Цифрата от 1200 е критична за аварии, изтъкна градоначалникът, поради което осветяването на парковете и празничната украса се явяват опасни. Според него проблемът не е в липсата на електроенергия а мощността на системата. Борисов призова гражданите да внимават, когато включват електроуреди. Кметът съобщи, че отоплението ще бъде спряно и в столичния електротранспорт, където разходът за него се равнява на 20% от изразходваната енергия. За нуждите на Градския транспорт са блокирани 20 000 тона гориво. Производството на електроенергия в ТЕЦ-овете е с цел пестене на гориво, а централи имат готовност да минат на мазут, отчете кметът. „Трябва да дадем под съд и двете държави, които си играят с нас“ заяви още Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион