02.07.2015 13:10

Танева: Основната пречка за земеделците е разпокъсаната земя

Видян 973 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основният ни проблем и пречка за развитието на интензивно земеделие е разпокъсаността на земеделската земя. , съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференця днес, на която бяха представени реализирани проекти за уедряване на земеделска земя, стартирали през 2011 г.


"По статистика от 2011 г. 64 млн. дка е била площта на земеделска земя и селскостопанския фонд, от които 58 млн. от тях са били по КВС със земеделско предназначение. Към момента от тях 45 млн. дка са със земеделско предназначене. От тях 66 % е на частни лица, 21 % на общински поземлен фонд и около 15% на държавен поземлен фонд.", обясни Танева. Тя допълни, че собствениците на този фонд са 2,4 млн. човека,а 5,5 дка бил средният размер на имота.


"След влизането ни в ЕС , от 2007 г. започнахме със заявяване на 33 млн.дка площи, от които 28,5 млн. обработваеми, останалите оградени семейни градини и трайни насаждения. 2014 г приключихме с близо 39 млн. дка заяени площи. Ръстът от присъединяването ни към ЕС е от над 5 млн. дка обработваеми площи" , зави още земеделският министър.


Тя допълни още, че по неофициални дани България е влязла в ЕС с необработваеми земи около 30%, то в момента тези цифри са около 10-15%.


Най-голямото предизвикателство пред земеделското министертво било как да се подобри и осигури комасацията на собствеността. Танева допълни, че започнатите от 2012 г. редакция на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи за това какви да са правилата за ползване, за да позволяват на земеделските производители да вземат по-лесно дългосрочни инвестиционни решения.


"Генералното решаване на тази проблеми може да бъде само чрез комасацията на собствеността", допълни Танева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв