22.06.2015 14:06

КНСБ иска държавен фонд за изкупуване на скъпия ток

Видян 930 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

КНСБ предлага създаване на специализиран държавен фонд, който от началото на следващата година да изкупува скъпата електроенергия от американските електроцентрали и да я продава под себестойността й в условията на либерализиран енергиен пазар. Фондът ще бъде захранен еднократно и ще може да издържа загубите в системата, обясни лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от Дарик.


Новият ценови модел за тока ще намали със 700 млн. лева дефицита в НЕК


„В този фонд ние виждаме възможността тази скъпа енергия, за която по тези цени, ако не се предоговорят са нужни 2.2 млрд. лв. Годишно, да бъде финансиран еднократно фонда с пари от заемно финансиране от държавати да започне да изкупува тази енергия скъпо и да я продава евтино. Да продава евтино, разбирайте да продава на пазара. На свободния базар би осигурило 800 млн. Годишно приход. Тоест фондът ще излезе на 1.4 млрд. Ниус годишно, колкото би излизала НЕК по-нататък във времето, ако остане в този формат. Как може да бъдат запълнени тези средства? Естествено, като се развижат пазарите, които в момента са умрели, за които говорим от две години и никой не иска да ги активира - пазарът на емисии и пазарът на зелени сертификати", каза профсъюзният лидер.


Правителството е против вдигането на цената на тока



Другите възможности, които предлагат от синдиката, са държавата да предложи обратно изкупуване на мажоритарния дял акции на двете електроцентрали Марица Изток или да направи цесия на заемите, с които са се финансирали реновацията и изграждането на централите. КНСБ не подкрепя заявената от бизнеса готовност за провеждане на едночасови стачки, стана ясно от думите на Пламен Димитров.



Бизнесът иска „замразяване" на цените на тока до Нова година


„Ще подкрепим разумни решения, които час по-скоро да намерят балансите в енергетиката, защото с протести или без протести трябва да се намерят. Дори да се протестира пет часа или пет дни, какво променя това? Вече е ясно, че бизнесът и индустрията не приема това, което се прави. И по-ясно от това няма как да стане, дори са спираме всеки ден предприятията. И дори правителството видя, чу и започна да търси някакви решения - грешните според нас, но има някакъв резонанс", каза Димитров. Той допълни, че не вижда каква е причината за такова спиране.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци