12.06.2015 11:26

Домусчиев: КЕВР ни поля със студен душ!

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Искам да бъда ясен и ще се опитам с прости думи да обясня причината за гнева на бизнеса относно скока на цената на тока. Заваляха протести за мерките, които трябва да вземем, защото това е много тревожно, което се случи. В последните месеци имахме много срещи с КЕВР като независим орган и с Министерството на енергетиката, и с министъра на икономиката, и с представители на парламента. В крайна сметка бяхме полети със студен душ и не ни позволиха да коментираме решението на комисията. Това заяви пред „Още от деня” председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.Той посочи, че увеличението на електроенергията е значително, още повече, че е доказано – в България плащаме най-скъпия ток в Европа. „Тревожното е, че това е една фиксирана компонента, при която няма пазарни принципи. Независимо дали цената на електроенергията е висока или ниска на пазара, тя си стои и товари всеки едни компонент, който бизнесът трябва да плаща”.


„Искам да кажа, че всички се потърпевши. Най-засегната ще е базовата индустрия, която генерира износа. Това е износ на суровина, на конкурентоспособност, на работни места. Ние захранваме съседните икономики с евтин ток”, посочи Домусчиев и добави: „И после чакаме отнякъде да дойдат пари и някой да инвестира в България”.


Бизнесменът посочи, че българската индустрия не иска подаръци, а конкурентоспособност, която да я стимулира.


Домусчиев допълни, че има и мислещи политици, и хора, които имат желание да помогнат: „Този модел, който в момента съществува, той не работи. Той пречи на стимулирането на предприятията. Тази хазна трябва да се пълни от бизнеса и индустрията, а ние направихме „бизнес” мръсна дума. Искаме да убием кравата, която ни дава мляко".


„КЕВР няма да отстъпи от позицията си. Но ние нямаме интерес да поддържаме губещи предприятия и да плащаме от джоба си”, заяви Кирил Домусчиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби