27.05.2015 13:35

ТПТИ води до доларизация на Европа и край на ЕС

Видян 1023 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Образно казано Трансатлантическото търговско споразумение представлява нещо като костюм, който се подготвя от двама шивачи и в момента той не стои добре. Затова тези, които го поръчват, а това са европейските народи и гражданите на САЩ, трябва да вземат отношение. За да може този костюм да е по мерките на двете страни. Това казва пред БГНЕС проф. Боян Дуранкев.


Прави впечатление, че в голяма степен на секретност се водят преговорите за ТПТИ. Огромна част от информацията не е достъпна даже за евродепутатите. Не е ясно докъде са стигнали преговорите между ЕС и САЩ, които обаче трябва да завършат в края на 2015 г. и ТПТИ да се подпише. Необходимо е да се помисли дали един такъв акт не трябва да мине през референдум, заявява още проф. Дуранкев.


Според него плюсовете на споразумението са в мащаба на пазара, който се отваря: за европейските компании това са 300 млн. души потребители в САЩ, а през тях - към Канада и Мексико, а за американската страна - почти 500 млн. души европейци. Разбира се, ако се стигне до подписване на документа от гражданите на стария континент. Плюсовете са дотук. Минусите, обаче, не са никак малко. От гледна точка на стандартите, които са наложени в ЕС в областта на селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост, в енергетиката, в строителството са изключително строги и прецизни, отработени през почти едно столетие. В САЩ те са доста по-хлабави. Едва ли този, който седне на трапезата си в ЕС ще очаква да получи някакво ГМО или пък българинът - вреди от фракинг, който се използва в Добруджа, примерно. Смятам, че трябва да има координация между двете преговарящи страни, за да бъдат убедени САЩ да спазват по-високите стандарти.


Проф. Дуранкеве категоричен, че са важни и следствията в политиката. САЩ са си поставили за цел да постигнат висока трудова заетост и намаляване почти до минимум на безработицата. За такава цел ЕС не се застъпва. И в това отношение съюзът изостава за сметка на САЩ. А европейските граждани при отваряне на икономиките дали ще имат по-висока степен на заетост или ще загубят работни места? Тук са големите опасения, че тези загуби ще бъдат по-големи на фона на печалбите на корпорациите.


Всичко в ТПТИ трябва да се претегли не на един, а на няколко десетки кантара, преди то да се подпише, ако въобще се стигне до това, категоричен е той. Защото и в САЩ, и в ЕС съпротивата срещу Трансатлантическото споразумение е огромна. Заплаха е и евентуална доларизация на Европа и загубване смисъла на еврото като платежна единица, да не коментираме - и като световна валута, ако ТПТИ в сегашния вариант влезе в сила. А това би означавало и финал на проекта ЕС, заключава професорът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей