26.05.2015 14:28

Чуколов: Дънди със 7 млрд. лв. от златодобив, само 70 млн. от тях за България

Видян 1240 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Каква е печалбата до момента на чуждестранното дружество „Дънди Прешъс Металс", което добива злато у нас? Какви са ползите за страната ни, какви суми са постъпили като концесионни такси, както и от данъци, свързани с тази дейност? Това попита зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънредния парламентарен контрол във вторник.

Чуколов заяви, че една от най-грижливо пазените тайни в България е именно реализираната печалба от дейността на това дружество.

„Както знаете от партия "Атака" винаги сме настоявали пенсиите и заплатите в България да бъдат съпоставими с тези в Европа. За да е така, в българската хазна трябва да влизат колкото се може повече постъпления. Кажете какво струва на България отдаването на тази златна концесия, за която говорим от години", настоя да разбере националистът, цитиран от КРОСС.


Теменужка Петкова отговори, че няма информация за печалбата на дружеството от групата на „Дънди прешъс" в министерство на енергетиката. Относно ползите за страната тя заяви, че за находище Челопеч с концесионер „Дънди Прешъс метълс" концесионните плащания от 1999 г. до 2014 г. са в размер на 69 859 394 лв. без ДДС.


За находището „Хан Крум" до момента не се дължи плащане, тъй като не е въведено в експлоатация и добив от него не се осъществява.

„От отговора ви разбрах, че по никакъв начин не контролираме дейността на „Дънди". В крайна сметка за над 10 години, в които работят на българска територия, те са спечелили 7 млрд. лв., а държавата - 69 млн. лв, тъй като концесионната такса е малко под 1%", изчисли националистът.


Той припомни резултатите от геоложките изследвания на проф. Гергелчев, които показват, че в недрата на България има злато за милиарди.

„Ние какво правим? „Дънди" гледат на нас като държава на третия свят. Не можем да намерим средства, които да се инвестират в златодобив и съответно печалбата да остава в България", допълни Чуколов и за пореден път подчерта, че парите за по-високи доходи на българите ще дойдат, когато се събират надлежно по правилния начин в българската хазна.


„Но това ще го видите при едно друго управление", заключи депутатът от "Атака".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци