13.05.2015 15:05

Онколози, болни, БСП, ДПС и пациентски организации скочиха срещу Москов

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И БСП, ДПС, онколозите и пациентските организации скочиха срещу предложените реформи на здравния министър Петър Москов.

 

От началото на седмицата лекари и пациенти събират подписка против закриването на онкодиспансерите. За трети пореден ден те протестираха символично, с лентичка на ревера, но медиците са категорични, че ако не бъдат чути ще стигнат до ефективни стачни действия пред Народното събрание. Припомняме, че Москов е един от 8-те министри за смяна в кабинета от списъка на 19' от миналата седмица.


„Предлаганата промяна в Закона за лечебните заведения по същество закрива комплексните онкологични центрове, които са 9 на брой, и практически изправя системата за оказване на спешна помощ на онкологично болните пред срив“. Това е позицията на БСП по ескалиращия проблем.


От ДПС заявиха, че промените в сектор Здравеопазване са псевдореформи. От Движението попитаха премиера Бойко Борисов дали следи процесите в сектора  и дали не се опасява, че наистина може да се стигне до провал, който няма да е на министър Петър Москов, а на кабинета. В отговор Борисов заяви, че здравеопазването е била най-слабата сфера в предишния кабинет на ГЕРБ. Досега ДПС - въпреки че се води опозиция, подкрепя всички гласувания, предложени от кабинета.


Социалистите подчертаха, че реформите на Москов няма да доведат до икономии в системата, а животът и здравето на онкологично болните не трябва да зависи от моментни прищевки на един или друг министър.


„Намеренията са онкологичните диспансери да се влеят в областните болници, в които да се извършва лечението на пациентите с ракови заболявания. 


В закона обаче не е казано по какъв начин ще се извършва регистрацията и диспансеризацията на тези болни. Това е специализирано лечение, а онкологичните центрове са едно от преимуществата на нашето здравеопазване. Диспансерното обслужване има дълбоки традиции с 40-годишна утвърдена практика. 


Тя се отчита като добър опит, затова в редица страни от ЕС се опитват да въведат такива специализирани структури. Никой досега в 25-годишния преход не е дръзвал да коментира нейното премахване. Затова буди недоумение неочакваното за лекари и пациенти решение да бъде ликвидирана тази система. 


Закриването на онкодиспансерите реално ще доведе до освобождаването на стотици лекари и медицински сестри, които са специалисти в лечението на онкологични заболявания. Това ще ги принуди да търсят работа извън страната, защото тяхната компетентност се цени. 


В същото време пациентите с онкологични заболявания ще получават в областните болници грижи, приравнени с останалите групи пациенти. Предложената от МЗ мярка ще доведе до излишно натоварване на системата, защото отчитаме и намерението на Министерството на здравеопазване за закриване на 50 болници от началото на 2016 г.“, заявиха още червените.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци