07.05.2015 17:10

Фандъкова: Осигуряваме европари за красивите стари къщи на София

Видян 1857 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Запазването на историческия център на София е много важна задача за нас”, заяви кметът Йорданка Фандъкова по време на откриването на изложбата, посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война.


На последвалата дискусия в Музея за история на София Фандъкова коментира с присъстващите начина, по който бомбардировките са променили града, но също така и какви са вариантите да бъде върнат старият му блясък. Според Фандъкова е наложително историческият център на столицата да бъде запазен и възстановен и това е част от целенасочената политика на Общината. Тя коментира, че инициативите в тази посока са започнали с реконструкцията на Женския пазар и района около него.


По време на дискусията зам.-председателят на СОС Николай Стойнев съобщи, че художествената галерия Сердика, която бе открита на Женския пазар, е една от  най-добре работещите в столицата, а обновеният район привлича все повече посетители. Това е довело до идеята занапред да бъдат организирани различни търговски и културни събития с пазарите на другите големи балкански градове. Кметът добави още, че се работи за обновяването на културните паметници и старинните сгради в целия град. Тя посочи, че само в район Средец са проверени над 400 сгради, като на над 270 от тях са направени предписания за реновиране, а над 90 вече са ремонтирани. Тъй като финансирането често е пречка за собствениците на частните сгради, Фандъкова поясни, че е потърсила съдействие от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя от своя страна е гарантирала, че в новия програмен период на ресорния еврофонд, който се очаква да бъде отворен до дни, ще има бюджет за старите къщи на София, които представляват архитектурна ценност.


По време на дискусията, организирана от Екопрограма и Програма Култура на СО се изясни също и че започва инициатива за построяването на паметник на жертвите от бомбардировките над града през Втората световна война  - 2500 софиянци. Припомняме, че по време на атаките над столицата са унищожени над 12 000 сгради, които са представлявали една четвърт от тогавашния сграден фонд на града. Щетите са оценени на тогавашните 24 млрд. долара, което сега е равно на поне 50 млрд. долара и които никой, никога не е компенсирал. Разрушени са църкви, училища, сградата на Народния театър, Централната баня, която днес е музей на София и много други.  




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.