06.05.2015 13:00

Лукарски и други министри за смяна

Видян 3272 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

6 месеца след клетвата на правителството на  знаменателната дата 7 ноември, работата показва, че бая министри са за смяна и то, по ирония на съдбата, главно представители на Реформаторския блок, който взе несъизмеримо много кресла със...

 

АНГЕЛКОВА

„Некадърен министър с фалшива биография”, „При шестобална система, оценката е под 2”, гласят публично изразените мнения за президентската представителка в кабинета Николина Ангелкова на двама бивши председатели на Комитета по туризъм, а сега активни представители на бизнеса – Румен Драганов и Нели Сандалска. Хора, които знаят какво говорят. 6 месеца в новото Министерство на туризма – една прекрасна идея, дадена за реализация на неподходящ човек като компенсация за транспортния ресор, не върши нищо. Освен да обявява коя от коя по-скандални обществени поръчки, някои преминаващи отвъд законите в държавата – описвали сме ги всичките.


ЛУКАРСКИ

Лукчо и Ум Белия Делфин са само две от галените имена на министъра от РБ, когото мнозина наричат и „поредната калинка във властта”. След като при назначаването му за министър на икономиката негова съученичка обнародва позицията си, че съжалява, дето учителят по математика го е пуснал на поправителния, та е завършил гимназия, сега гърми нов скандал в тази връзка. Призован от свой състудент, който твърди, че министърът не е завършил право, да покаже своята диплома, Лукарски мълчи. Този филм вече сме го гледали с Калина Илиева и още куп висши чиновници и краят ни е ясен – той е тъжен и безславен. Много по-важният въпрос е какво се случва в икономиката??? Защото след плахия ръст миналата година, тази тя навлиза в нова рецесия – ръст в рамките на 1% според всички икономисти, включително Костов, е знак именно за рецесия. 


МОСКОВ

Даже Институтът за дясна политика обвини тези дни най-промотирания реформатор в кабинета Петър Москов за липса на... реформи. Първата, която тръгна да осъществява – обединяването на 9 болници в това, което при Тодор Живков беше Медицинска академия, носи ужасяващо напомняне за едно минало, което тъкмо човек от ДСБ е странно да връща. Пламенната защита на частната Софиямед, ненормално високото доплащане към нея – 10,5% от парите за всички 405 болници в страната, както и оставянето на нейния директор като заместник-министър на здравеопазването и шеф на борда на Здравната каса, е още по-черна точка в актива на Москов. Натрупването на рейтинг с антиромски призиви за неоказване на спешна помощ на български граждани пък е съвсем далеч от Хипократовата клетва, която вероятно някога е полагал. Отсега дори десните експерти в здравеопазването прогнозират ужасяващи неща за системата, ако наистина се реализират другите „реформи” на Москов – гарантиране на парите единствено и само на здравния октопод – производители и търговци на лекарства, и плащане без ценоразпис от страна на пациентите. Първата му стъпка – безчовечно отрязване на между 5 и 20% от недостигащите бюджети на болниците вече е факт. Както и заявката за закриване на 50 здравни заведения за 2 години. Ами да почне от Софиямед – когато тя се появи, тогавашният шеф на Касата д-р Цеков от ГЕРБ ясно обяви – тези нови легла са ненужни на столицата, където ги имаме достатъчно.


ТАНЕВ

„Лудият професор” е едно от определенията, които и сам си слага по названието на филма на Еди Мърфи назначеният като кандидатура на Дал и Исмаилов министър на образованието. Факт е, че за първи път в 137-годишната история на освободена България имаме назначен от протурска партия просветен министър. На този фон не е учудващо, че се поднови срамната дискусия имало ли е турско робство у нас – достатъчно е да прочетем Вазов, който пише Под игото и „в онези дни мрачни, що робство се викат” като пряк свидетел на опожаряването на родния си град Сопот и на своя роден дом като отмъщение от османлиите, както и на още куп техни зверства. Всичко това може би ще се пренебрегне от някои, но на лице е и политическата странност на министъра – той 6 месеца се изказва, сякаш няма никаква връзка с налагания от управляващите Закон за средното образование, в конфликт е с всички експерти в сектора. Въпреки че след усилията на няколко правителства, та и на 19 минути, вече имаме отделна европейска програма за образование и наука – тя е и една от малкото отворени за новия програмен период, човекът, който трудно управлява и сам себе си, не може да гарантира нормалната работа на образователната система с нейните над 100 000 служители. 


ИВАНОВ

Реформаторът Христо Иванов, който бе завещан на Борисов от служебния кабинет на Плевнелиев, се прочу с най-мракобесното предложение за 25 години преход: затвор за медийно изразяване на политическо мнение, лансирано с промени в Наказателния кодекс. Вярно, благодарение на премиера, тази удивителна мерзост бе оттеглена овреме, но самият факт, че човек, който уж се бори за демокрация и човешки права, станал министър е готов да ги погази, тутакси казва много. За съдебна реформа няма да говорим, защото тя се свежда до махане на този ВСС, избран с гласовете на сега управляващите в по-миналия парламент, което не е реализирано, и до поставяне на ключови позиции в магистратурата на хората от кръга на Америка за България и финансираните от нея неправителствени организации. Но има важни въпроси, на които обществото чака отговор: В коя страна е възможно адвокат с отнети права заради нарушения на правото да стане ... министър на правосъдието? В коя страна е възможно министър и двамата му заместници да са хора, дошли от НПО-та, финансирани от една и съща чужда фондация? В коя страна министърът на правосъдието толерира беззаконието на заместниците си, свързано с неясно финансиране?


МИТОВ

Синонимът, който медиите използват, когато не искат да повтарят „външен министър”, е „дипломат №1”. Именно това ние нямаме. Даниел Митов, още едно наследство от служебния кабинет, назначен от Плевнелиев, може да бъде определян всякак, но не и като дипломат. Така съдим по непремерените му изказвания на различни теми. Ако не се сеща къде и кого, да погледне как говори по външните дела премиерът на този кабинет, в който членува - балансирано. Защото в дипломация, както никъде другаде, важи известната еврейска пословица „лошото чувство остава”. Ако човек отговаря за себе си – може да плещи, каквото му дойде на ума. Когато обаче думите и действията му са за наша сметка, това вече е друг въпрос.


ВЕЖДИ

„Като простак”, беше определението, което лидерът на РБ Радан Кънев използва, за да определи начина, по който комуникира министърът на ... културата. Вежди Рашидов допусна втори още по-голям гаф от този с Венецианския фестивал по казуса с тракийската изложба в Лувъра. Една добра идея бе опорочена от неговото поведение и приказки като на Женския пазар. И не е случайно, че за втори път за 6 месеца интелектуалците, особено десните, му поискаха оставката. 19 минути му подсказа правилен ход – да вземе най-накрая да уволни шефката на външните връзки в неговото министерство Деяна Данаилова, която без друго има тежък грях – опорочи организирания от нея конкурс за Европейска столица на културата като даде домакинството на Пловдив, за който работи собствената й дъщеря. Случаят стигна до Европейската комисия и още не сме разбрали дали някой го потули в Брюксел или има изразено мнение по срамния баш за този сектор скандал.


НЕНЧЕВ

„Много по-умен съм от Вас”, каза от трибуната на парламента в свое изказване, адресирано към негов тогавашен колега депутат Николай Ненчев, който впоследствие стана военен министър. Така ли е наистина? Първото, което направи беше да назначи на длъжности в стопанския сектор на отбранителното ведомство и неговите фирми свои „селски” и други земляци, както исъпартийци от файтона хора, който се нарича БЗНС – един от неизброимите такива в България. Какво още разбрахме за него – че е бил борец и че като министър с първата заплата си присади коса. От една страна Ненчев се оплака, че го рекетирали с огромен подкуп да сключва договори за поръчки (като истински джентълмен не каза кой, кога, къде и колко), от друга не ще да поиска НАТО да ни подари една ескадрила самолети, както е правило с други европейски държави, дето са по-богати от нас – пенсионерите им с четворни пенсии спрямо нашите. Не само това – много иска да сме били вдигнели военния бюджет с 1 милиард, дето го нямаме, та си свиваме бюджетите на болниците, а десетки от тях и ще закриваме. Защо ли? В този ред на мисли, доста странно беше преди разполагането на американска бойна техника от нас да не казва истината за този факт, а после да минимизира бройката. Пък американските генерали официално си го заявяваха.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и