06.05.2015 12:20

Софиямед с ограничения в грижата за родилки и бебета?

Видян 1644 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нивото на компетентност на отделението по неонатология на болница "Софиямед" може да бъде понижено от средното второ на най-ниското първо заради недостатъчния брой специалисти в него. Това става ясно от констатациите в окончателния доклад на медицинския одит, назначен след побоя на новородено от акушерка и оповестени от здравното министерство във вторник. Преди да се пристъпи към понижаването на нивото обаче здравният министър Петър Москов е разпоредил и втора проверка на здравната инспекция.


Ако нивото на компетентност на отделението по неонатология бъде понижено, болницата ще бъде с по-ограничени възможности в грижата за родилки и новородени. Основно ще обслужва бременни с нисък риск и ще осъществява рутинни грижи за новородените деца, а при усложнения ще трябва да ги транспортира до други болници с второ или трето ниво на компетентност, с които има уговорка.


Това и сега е масова практика и по-малки частни болници, специализирани в ражданията, при усложнения транспортират родилката и бебето в някое от големите лечебни заведения.


Според нивото си на компетентност всяка болница може да извършва повече или по-малко и различни по сложност медицински дейности, което съответно се отразява и на финансирането й от здравната каса. Нивата на компетентност зависят както от броя и квалификацията на медицинските специалисти, така и от наличната апаратура, броя операции или процедури, които се извършват годишно и др. Част от изискванията в медицинските стандарти обаче са непосилни за голяма част от болниците и е обществена тайна, че не се покриват. Нарушенията на стандартите обаче обикновено лъсват при нарочни проверки след нашумяването на поредния скандален случай в медиите.


Заради нарушението на медицинския стандарт и пропуски в грижите за новороденото на болницата може да бъде наложена и глоба или друга административна санкция, което тепърва ще се изяснява.


Медицинският одит е открил още пропуски във водената документация за бебето Никол. Липсвали данни за състоянието на бебето в деня след побоя с изключение на направеното кръвопреливане. Водената документация за полаганите грижи не съответствала на обясненията, дадени от медицинския персонал. На детето не е било назначено и извършено задължителното изследване на кръв, включително скрининг за някои вродени заболявания.


Одитът е констатирал и вече станалите известни факти около двата договора на акушерката Емилия Ковачева – трудов и граждански, както и даването на работни смени от 24 часа. Даваните 24-часови смени били само по основния трудов договор. Гражданският й договор бил подписан едностранно само от болницата. За нарушенията на трудовото законодателство е сезирана Инспекцията по труда.


Докладът ще бъде изпратен и на Комисията за личните данни заради липсата на информирано съгласие от страна на пациентите по отношение на видеокамерите в болницата. От лечебното заведение вече коментираха по този повод, че именно благодарение на камерите е станало ясно какво точно се е случило с детето.


Софиямед: 90% от българските болници са под нашия стандарт


По-рано д-р Иван Колчаков от ръководството на "Софиямед" коментира, че 90% от болниците в България са под нейния стандарт.


”Софиямед” е демонстрационна болница, оборудвана от два от световните гиганти на медицинското оборудване, качеството на медицинската услуга е на върха на България и е напълно осигурена по отношение на кадрите", коментира той пред бТВ.


Колчаков категорично изключи възможността лечебното заведение да спре да извършва някои дейности.


”Ние работим на нивото на световните стандарти и ни става малко тягостно, че трябва да работим по извънземни стандарт с българско заплащане”, коментира той. Колчаков допълни, че по отношение на кадрите, ”ако трябва да спазваме стандартите, по които се работи в ”Софиямед”, трябва да затворим 90% от болниците в България”.


Колчаков допълни, че акушерката е получавала над средната заплата за тази длъжност в София. На месец от началото на годината са й се събирали по 60 часа извънреден труд, като това било в рамките на нормалното, а 24-часови смени имало и в Германия и Англия.


Така и в нощта на 18 април, когато малката Никол е пребита от акушерката, в отделението имало двама дежурни лекари, две акушерки и санитар. Колчаков преповтори тезата на болницата, че бебето е получило най-добрата възможна грижа и не отговарят на истината предварителните заключения на медицинския одит, че цял ден лошото състояние на детето е било неглижирано.


Работещите се обявиха против "очернянето" на болницата, граждани протестират за наказания


По-късно пред болница "Софиямед" се проведе протест с настояване ръководството на болницата да поеме отговорност за инцидента с бебето. Протестиращите коментираха, че до момента никой не е наказан за обстоятелствата, довели до инцидента, включително за 24-часовото дежурство, което е дала акушерката.


Работещите в болницата пък излязоха с декларация, с която призовават за спиране на спекулациите и нападките срещу лечебното заведение. В становището се посочва, че има "манипулативни опити, в които прозират и поръчкови намерения, чиято цел е очерняне наедна добра и търсена болница".


Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с доклад, според който няма преки нарушения на Закона за радио и телевизия при отразяването на казуса с битото от акушерка бебе.


Акушерки искат отделен медицински стандарт


Отново във вторник Алиансът на българските акушерки поиска да бъде създаден отделен медицински стандарт за тяхната дейност. В момента има общ стандарт по акушерство и гинекология. От Асоциацията смятат, че събитията от последните седмици най-после са наложили сериозна дискусия по въпроса.


В България няма медицински стандарт по акушерство. Това противоречи на международната практика в тази сфера и води до пълно неглижиране на акушерските грижи, заяви Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки, цитирана от БНР. Според Казълова, е немислимо да се пишат реформи в сферата на майчиното и детското здраве без участието на акушерките, както се случва в момента.


Тя коментира, че нормативната уредба не създава възможност една акушерка да работи самостоятелно, без лекарски надзор. Няма и стандарт за добра акушерска практика. Акушерките отбелязаха, че настояването им за промени от години остава нечуто.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци