29.01.2015 14:04

НС прие промените в Закона за Сметната палата

Видян 1440 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на второ четене всички текстове на Закона за сметната палата, след като в началото на миналата седмица се заеха с промените, касаещи върховния одитен орган. 


Поправките внесени от управляващото мнозинство засягат предимно отмяната на колективното начало, въведено от кабинета "Орешарски". Първоначално текстовете предвиждаха органът да стане тричленен, но между първо и второ четене вносителите промениха своето решение и приеха Сметната палата да бъде съставена от петима членове.


Поправките ще позволят смяна на досегашния председател на одитния орган Лидия Руменова. Според опозицията в лицето на БСП с други текстове от закона се ограничават правомощията на органа и милиарди левове остават безконтролни, като се дава възможност за корупция и злоупотреби.


По предложение на вносителите от Четворната коалиция се прие текст, който гласи, че Сметната палата извършва одити на търговските дружества с над 50% държавно и/или общинско участие в капитала. От БСП настояваха към този текст да се добавят и търговски дружества с държавно и/или общинско участие в капитала от над 1 млн. лева, но то не бе прието. Идеята на поправката на левицата беше одитният орган да проверява и дружества с големи капитали, дори държавното участие в тях да е по-малко от 50%.


Спорове по време на приемането на закона предизвикаха и текстове, уреждащи начина по който ще бъдат избирани членовете на Сметната палата. В промените на мнозинството е заложено, че "Народното събрание избира по предложение на председателя на Сметната палата един член, предложен от Института на дипломираните експерт-счетоводители и един член, предложен от Института на вътрешните одитори". Според опозицията това е лобистка поправка, тъй като на практика задължава парламента да избере двама членове на одитния орган, които са предложени от две неправителствени организации, едно от които е филиал на американска фондация.


Мнозинството отхвърли и предложение на БСП, което гласеше, че членовете на Сметната палата, включително и двамата предложени от двете НПО, няма да могат да извършват друга дейност, която да е платена. Според БСП отхвърлянето на този предложен от тях текст създава огромни проблеми, свързани с конфликт на интереси, тъй като даден член може едновременно да работи за върховния държавен одитен орган и същевременно да извършват друга платена дейност в същата сфера.


"Тази петчленна Сметна палата отговаря изцяло на конструкцията на властта. Това означава, че по лицата, които са посочени и избрани за Сметната палата, гражданите ще могат да се ориентират, кой ги управлява", обяви по време на дебатите относно новата структура на органа Мая Манолова.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра, с усмивка,