08.01.2015 14:01

2000 от БДЖ на улицата от понеделник

Видян 1409 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Между 1500 и 2000 служители ще бъдат уволнени в понеделник от БДЖ. Причината за тези съкращения е орязаната с 40 милиона лева субсидия за железниците за 2015 г. при 8 милиарда нов заем и 1,5 млрд. за "извънредни разходи" в тазгодишния бюджет. От държавната компания уверяват, че ще бъдат спрени нерентабилни влакове, които превозват малък брой пътници. Сред 50-те е и единствената и ползваща се с голям туристически интерес теснолинейка между Пирин, Рила и Родопите. Новината за ЧНГ е, че в същото време транспортният министър Московски се ками в едно от новите правителствени аудита на цена 180 000 лв. парчето - годишните заплати на 400-500 железничари.


Синдикатите се обявиха категорично срещу решението за масови съкращения и се готвят за национална стачка. Те вече имат събрани 10 000 подписа против мярката.


Според председателя на Синдиката на железничарите в КНСБ Петър Бунев в понеделник много хора ще бъдат изненадани. Той подчерта, че подобни съкращения трябва да се обявят поне седмица по-рано. "Ще отиде човек понеделник на гарата, няма да може да се качи на влак, защото го няма, за този човек това ще има последствия - този човек отива на работа, той има дежурство", обясни Бунев.


От своя страна, Искра Иванова от КТ "Подкрепа" посочва, че така се нарушава подписаният Колективен трудов договор. "Всяко едно нарушение на този КТД - води към Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Тоест имаме решение за подготовка на протестни и стачни действия."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак