Свързани новини

09.12.2014 17:43

Трайчо Трайков: Ще печелим $ 400 млн. от Южен поток

Видян 1688 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членът на гражданския съвет на Реформаторския блок, бившият министър на икономиката в първия кабинет Борисов и ексшефът на австрийския енергиен гигант ЕВН за България Трайчо Трайков коментира, че 400 млн. долара годишно се очаква да са преките приходи от транзитни такси за България при реализацията на Южен поток. Транзитните такси ще бъдат така определени, че да се гарантира възвръщаемост на инвестициите и  натрупване на печалба, която директно да влиза бюджета на страната ни. Думите на Трайков са от 2011 г. Малко по-късно България подписа договор за тръбата с Газпром и получи 11% отбивка от цената на газа за разлика от Турция, която сега взе 6%.


Казусът с Южен поток и печалбата за държавите, през които ще преминават тръбите, очевидно е изключително важен както за ЕС, така и за самите страни, които ще черпят икономически ползи от газопровода. Това пролича и на срещата на енергийните министри на страните членки на ЕС, на която се обсъдиха въпросите, свързани с Южен поток, въпреки че преди дни Путин сложи край на участието на България в проекта. На срещата страната ни беше представена от вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Позицията, която защитава българската страна, е да се строи Южен поток, но при спазване на европейските правила. Както в неделя заяви Русия обаче, тя е свирила последния съдийски сигнал. Ала ние все още се надяваме на благоприятно за нас развитие.


Междувременно, след като стана ясно, че Русия не се е отказала от газопровода, а само ще заобиколи България и ще мине през Турция, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че ще бъдат отворени няколко глави от преговорите за присъединяване на южната ни съседка към ЕС по време на мандата му. Последва и изказване на, в което той заяви, че проектът Южен поток все още може да бъде осъществен и че топката е в полето на Русия. Общият газов проект между Турсия и Русия предизвика изказване и на върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, която  посочи, че възобновяването на процеса на присъединяване на южната ни съседка към ЕС е в името на общите интереси на всички страни и в задълбочаване икономическото сътрудничество. Между другото, от първи декември, когато Путин каза, че се е приключило с Южен поток, човекът, който го спря през юни, Росен Плевнелиев, изненадващо изчезна от медийното пространство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.