Свързани новини

09.12.2014 17:20

Емил Райнов: Системата на здравеопазването загуби доверието на хората

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Безработицата в страната расте, влошена е социално-демографска  картина на населението- то застарява,  ниска е раждаемостта. Относителният дял на лицата над 65 годишна възраст у нас е  17%. Влошаването на демографската структура предполага един по-голям бюджет за здравеопазване”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Емил Райнов по време на обсъждането на бюджета на НЗОК. Той обясни, че за 2015 г. се предлага един по-нисък бюджет, който  е рестриктивен заради липса на ефективна, ясна и прогнозируема стратегия за преодоляване на проблемите. „Системата на здравеопазването загуби доверието на хората. През последните 5 години фундаментални промени във финансирането и по отношение на качеството на здравеопазването не са правени”, добави Райнов.  


Народният представител обясни, че за първична и специализирана извънболнична помощ се отделят твърде малко средства, като по този начин българските граждани се лишават от профилактична дейност, а средствата отиват за лечение на късно диагностицирани заболявания. „Не на последно място е и грижата за работещите в системата на здравеопазването. ЕК критикува България, настоява за подобряване на качеството на здравните услуги, увеличаване прозрачността, както и за достъпни цени на лекарствата”, добави народният представител. Райнов уточни, че отпускането на европейски средства за здравеопазване за следващия програмен период зависи от изпълнението на реформата в сектора. „Въпрос на политическа воля е проблемите да бъдат ясно дефинирани,  възможните решения да се предложат за обществен дебат и да се поеме политическата отговорност за избора”, категоричен бе народният представител.


 Райнов изтъкна, че не е избледнял споменът за онези 1.4 млрд, които са били събрани с вдигането на вноската от 6% на 8% през 2009г и са били предназначени именно за реформа, която не се е случила. „Това ми напомня на „политиката Дянков“, но дано да греша“, коментира той. Народният представител подчерта, че в бюджета липсват мерки за преодоляване на задлъжнялостта на болниците, която вече е за около 470 млн. „Това е проблем, който не е от днес, но е от последните 5 години и не търпи отлагане. Това, което се случи с КТБ, може да се случи и в здравеопазването. Рискувате да останете генерал без армия“, каза той. По неговите думи за поредна година няма увеличение на парите за дентални грижи. „Това по никакъв начин няма да спре обеззъбяването на хората“, допълни Райнов. Депутатът изтъкна, че така определените средства за лекарства са недостатъчни, защото от 1.1.2015 в позитивния лекарствен списък влизат нови лекарства, които касата е длъжна да плаща. „Вероятно там разходът ще бъде около 30 млн. Предстоят и дейности, които ще натоварят допълнително оскъдния бюджет на касата“, поясни той. Според него непрекъснато нараства и делът на онкоболните, с което нараства и броят на хоспитализациите и на използваните медицински изделия. „Всичко това доказва, че с този отказ на реформи през 2015г ще бъдем свидетели на поредната актуализация на НЗОК“, заяви Райнов.


Емил Райнов поздрави министърът на здравеопазването за решението да бъде запазена потребителската такса от 1 лв за българските пенсионери, както и подпомагането на общинските болници в отдалечените региони. „Ако беше оставено на колегите от ГЕРБ, те щяха да направят това, което направиха 2010 година – да ги премахнат“, обясни той. Народният представител посъветва Петър Москов да не разделя обществото и припомни изказванията на една партия от трибуната, че лекарите са престъпници в бели престилки. „Търсете съмишленици за едно по-добро здравеопазване за всички български граждани“, посъветва Емил Райнов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог