Свързани новини

03.12.2014 14:58

500 съдии, прокурори и следователи с обучение

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 500 съдии, прокурори и следователи ще получат безплатно обучение по различни теми. Това стана ясно по време на встъпителна конференция в хотел „Хилтън” – София, Висшият съдебен съвет представи проекта „Повишаване на компетентността и професионалната квалификация на съдии, прокурори и следователи, както и на административните ръководители на органите на съдебната власт чрез организиране и предоставяне на обучения от ВСС”, по договор № 13-24-1/ 15.11.2013 г., финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


Проектът бе представен от г-жа Елка Атанасова – ръководител на проекта и член на ВСС и доц. Георги Димитров, представител на консорциум „ФПИ-Идеин”, отговарящ за обученията. Приветствие към магистратите и екипа на проекта отправи г-жа Моника Димитрова – Бийчър – Директор на дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет”.


„Това е първият проект на Висшия съдебен съвет от създаването му като орган, насочен към професионалната квалификация на магистратите. Радостни сме, че имаме възможността да дадем свободата на колегите да изберат да се включат в обучение по темите, които ги вълнуват. Чрез проекта ВСС изпълнява една от основните си конституционни функции за организиране на квалификацията на съдиите, прокурорите и следователите съгласно член 130 от Конституцията на РБ”, сподели ръководителят на проекта г-жа Атанасова. Тя допълни, че в момента се провеждат лични интервюта и над 300 анкети сред магистратите за идентифициране на потребностите от обучения и теми.


Проектът на ВСС цели да се повиши капацитета на съдии, прокурори, следователи и административни ръководители за прилагане на съдебната практика и промените в законодателството, както и да се изгради модел за специализирано обучение извън Националния институт на правосъдието. В рамките на проекта ще се извърши разработване на програма за професионална квалификация на магистрати и ще се изработят обучителни модули за провеждането на обученията. Предвидено е участие в обученията на над 500 съдии, прокурори и следователи. Сред темите на обученията ще бъдат енергетика, административно и европейско право, финансово управление и други. По проекта за първи път се предвижда обучение на магистрати – членове на етичните комисии в органите на съдебната власт по основни въпроси от областта на професионалната етика.


Дейностите по проекта предвиждат още разработването на 9 специализирани програми за обучение, подготовката на най-малко 36 обучители, изготвянето и отпечатването на ръководства, наръчници и учебни помагала.


Резултатите от проведените обучения ще бъдат оповестени по време на заключителна конференция. Очаква се изпълнението на проекта да приключи до 15.06.2015 г.


Проектът BG051PO002-2.4.12-0001-C0001 „Повишаване на компетентността и професионалната квалификация на съдии, прокурори и следователи, както и на административните ръководители на органите на съдебната власт чрез организиране и предоставяне на обучения от ВСС” се изпълнява по Оперативна програма „Административен капацитет”, финансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност 649 889,00 лв., като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 100%.


Бенефициент по проекта е Висшият съдебен съвет на България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,