Свързани новини

15.12.2008 16:17

Груевски: "България е приятел на Македония!"

Видян 2123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Македонският премиер Никола Груевски изрази задоволство от развитието на двустранните отношения с България по време на посещението на българския премиер в страната, предаде БГНЕС.


Груевски посочи, че от 1999 г. стокообменът между двете страни се е увелчил 15 пъти и се надява той да достигне до 1 млрд. долара. Премиерът подчерта, че България е приятел на Македония, подкрепящ нейните евро–атлантически аспирации и по отношение на визовата политика. "България като член на ЕС положи максимум усилия за улесняване на визовия режим", заяви той. Македонският премиер допълни, че по време на днешните разговори са засегнати аспекти на двустранното сътрудничество. По- конкретно той се спря на транспортните проекти, откриването на КПП „Берово“, като заяви, че Македония е готова за това, а България е в напреднала фаза. Никола Груевски подчерта важността на откриващия се днес електропровод, който се предполага, че ще бъде продължен до Албания. Той заяви, че през втората половина на 2009 г. ще започне изграждането на жп инфаструктурата и пътят по коридор номер 8. През 2010 г. ще стартира изграждането на пътища от Източна Македония към Албания. "По отношение на реформите напредваме. В частта за Европейския съюз /ЕС/ сме свършили по голямата част. Това, което попречи на влизането ни в НАТО е спора с Гърция за името". Така отговори македонският премиер Никола Груевски на въпрос на Агенция БГНЕС има ли алтернатива Македония на своето евроатлантическо членство, тъй като липсва напредък на Скопие за еврочленство и членство в НАТО. Груевски заяви, че в момента страната му работи за подобряване на вътрешното положение, докато се изглади спора с Гърция за името.
Сергей Станишев заяви от своя страна, че България нееднократно е показвала своите приятелски отношения към Македония, като се започне от акта за признаване на независимостта на Македония през 1992 г., мине се през политическата и военна подкрепа в тежки времена и се стигне до подкрепата на евроатлантическото членство. Станишев отбеляза, че през последните години има сериозен напредък в двустранните отношения. Подписани са около 50 двустранни споразумения. Той също подчерта активното развитие на икономическите връзки, но посочи че са важни контактите на човешко ниво. „Радвам се, че много млади хора от Македония учат в България“, каза Станишев. Той подчерта, че откриването на електропровода е много важен първи елемент от коридор 8. Той също така заяви, че има откровен диалог. Българският премиер Станишев отбеляза, че държавните институции и лидерите трябва да направят така да не се допусне нагнетяването на напрежението. От своя страна Никола Груевски отбеляза, че медиите в Македония са независими.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни