Свързани новини

24.06.2014 17:12

КЗП забрани на мобилен оператор да подвежда пенсионерите

Видян 1819 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор, чието име не се споменава,  да използва уязвимостта на граждани от третата възраст, като ги подтиква да сключват неизгодни за тях договори. КЗП е установила, че хората нямат възможност да се запознаят с условията в документите, които подписват. Забранява се и дългосрочното обвъзрзване на тези клиенти без те да разбират как става това.


Проверка на контролния орган открила, че умишлено въпросният телеком използва "накърнимостта" на тези абонати.


Ревизиите са извършени по повод множество постъпили в комисията жалби на потребители, които се оплакват срещу практиката да ги принуждават да сключват договори за нови телекомуникационни услуги, които не са им необходими.


Подателят на една от жалбите твърди, че е подведен, като е използвана неговата уязвимост предвид 78-годишната му възраст. Той подчертава, че не е имал информиран избор и е действал под давление на служителя на мобилния оператор. Доказателство за това е, че потребителят е положил подписа си под договор с клауза за незабавно активиране на нова услуга, за което разбира едва, когато получава касова бележка със съответната сума за ползването й. По този случай се оказало, че има два неидентични екземпляра на договора с потребителя - единият за предоставяне на телефонен апарат, а другият - за незабавно активиране на услуга.


Направената обстойна проверка на практиката на телекома установила още, че договорите се подписват набързо и на крак, тъй като липсват места за сядане на възрастни хора. Не са създадени условия и възможности клиентите  да се запознаят детайлно със задълженията, с които се обвързват.


Те обикновено са по пет-шест страници с дребен шрифт, с много информация и изискват внимателен прочит. След настойчиво увещаване по-възрастните хора подписват документите, без да са запознати с условията в тях, а само с "разясненията" на консултантите, чиято единствена цел е сключване на договора.


"Действително потребителите удостоверяват волята си с подпис и е трудно да се докаже с какъв точно разговор или стимул са подведени, подтикнати или излъгани", посочват от комисията. "Факт е, че след допълнителен поглед и прочит със съдействие и разясняване в къщи например, едва след сключване на договора, възрастните хора се чувстват нещастно обвързани дългосрочно, без да им е нужно това", допълва съобщението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес се съсредоточете върху личните си проекти и амбиции


Днес се съсредоточете върху личните си проекти и