Свързани новини

30.05.2014 17:25

Над 1 млн. лева глоби за пушене на закрито

Видян 1128 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Регионалните здравни инспекции са издали наказателни постановления за над 1 млн. лева за неспазване на забраната за пушене за две години. Извършени са 406 923 проверки на 393 168 обекта, съобщават от здравно министерство, предава нюз.бг.


 


Съставени са 2365 акта и са издадени 2576 предписания. Предписанията са за предприемане на необходимите организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене в заведения за обществено хранене и обекти за търговия с храни.

По-голямата част от актовете са съставени за тютюнопушене в закрити обществени места - предимно в заведения за обществено хранене и развлечения - кафе-барове, кафе-аперитиви, барове, ресторанти, игрални зали, казина, както и на работни места.

Най-много проверки за спазване на забраната за пушене са направили инспекторите в София, Пловдив, Бургас, Благоевград и Варна.

Най-много актове нарушения и наказателни постановления са издадени от инспекциите в София, Пловдив, Добрич, Бургас, Благоевград и Варна.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е "Повишаване на данъците върху тютюневите изделия".

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от 8 милиона души.

Повече от 80 % от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач, посочват още от здравно министерство.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак