09.12.2008 09:25

Ако си застрахован наполовина си спасен

Видян 1876 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темата за застраховането на селскостопанската продукция и имуществото на хората срещу катаклизми, като пожари, наводнения и земетресения става актуална всеки път, когато ни сполети някакво природно бедствие. Ежегодно се сещаме за възможностите, които предлагат компаниите, едва след като градушката или пък друга стихия унищожи целия ни труд през годината. Този сценарий може да се избегне, ако навреме се сключи необходимата полица. Сега едва около 5% от жилищата у нас имат застраховка срещу природни бедствия. В Европа обаче отдавна са осъзнали необходимостта от нея и хората често се обръщат към компаниите за този вид услуга, защото знаят, че когато си застраховал имуществото си наполовина си се спасил от последствията.


Родните застрахователи често предлагат компенсиране на щетите при кражба, грабеж или вандализъм като допълнително покритие към полицата за "Пожар и природни бедствия" или Застраховка "Щети на имущество“. Освен това сумите за полиците при природни бедствия не са кой знае колко големи, особено като се отчетат рисковете от големи финансови загуби, а в някои случаи дори и фалити на производителите. Така например при застраховка на есенници за реколта 2008 компаниите се наемат да изплатят 40 лв. на 1 дка при градушка, буря, пожар на корен, проливен дъжд и измръзване. В случая клиентът трябва да плати премия в размер на 1,90 лв. Това  представлява около 4,5 кг зърно, с което си гарантирате сигурност срещу капризите на природата.


В края на 2007 година Министерството на финансите направи работна група, водена от Любомир Дацов, която обсъждаше въпроса трябва ли да има задължителна застраховка срещу природни бедствия. Така по подобие на гражданската отговорност за автомобилите имаше вариант да се въведе задължителна застраховка за всички недвижими имоти. Тази идея обаче не се реализира законодателно. Въпреки това в момента продължава да се обсъжда възможността „Гражданска отговорност“ да се обвърже не с колата, а с шофьора, научи 19`. Така сумата по полицата ще се определя не от мощността на двигателя, както е сега, а като се вземе предвид пола, възрастта и опита при шофирането. Ако този вариант се приеме от депутатите изменението ще влезне в сила през 2010 г. Тогава жените шофьори ще трябва да плащат по-големи суми за този вид застраховка.


Застрахователният сектор е събрал 852.514 млн. лв. премийни приходи през първата половина на тази година, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Сумата е далеч под средната за Европа. За разлика от България, в чужбина, застраховката на имуществото срещу природни рискове отдавна се е превърнало в широко разпространена практика. Много малка част от недвижимите имоти у нас имат сключени полици например срещу земетресение. А в последните години застрахователите присъединиха и риска от това бедствие към покритието срещу пожар. Така хората могат да застраховат имуществото си срещу риск от определено явление, като същевременно се чувстват спокойни и относно възможността от причиняването на щети в следствие на друго такова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния си ум

Днес е подходящ момент да изследвате подсъзнателния