Свързани новини

02.04.2014 15:45

Манолова: Внесохме искане относно указа, с който президентът назначи състава на ЦИК

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Внесохме искане за обявяване на противоконституционалността на указа, с който президентът Плевнелиев назначи състава на ЦИК. Под искането до Конституционния съд са се подписали 117 народни представители. Това обяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на НС и председател на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.


„В искането твърдим, че президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и принципа на разделението на властите, нарушавайки императивната форма на изборния кодекс, която му вменява по какъв начин да разпредели членския състав на ЦИК”, обясни Манолова. По думите и на практика Плевнелиев е нарушил и принципа на правовата държава, защото в редица свои решения КС е решил, че прилагането на принципа на правовата държава означава всички отговорни институции да се водят от законите и да ги спазват точно. „Президентът Плевнелиев наруши императивен текст на изборния кодекс и така наруши и принципа на правовата държава. По отношение на принципа на разделението на властите, с указа си и с коментарите към него, държавният глава вменява на НС критерии за избора на ръководство на ЦИК, които не са написани в Изборния кодекс и по този начин Плевнелиев се изявява като законодател, това е нарушение на принципа на разделение на властите”, каза още Манолова.


 


 Плевнелиев разбира закона, но не му харесва и затова не го спазва


 


Тя коментира и вчерашното изявление на президента, което според нея по един недвусмислен начин показва, че Росен Плевнелиев разбира закона, разбира съотношението, което законът му налага по определяне на членския състав на ЦИК, но не му харесва и не го спазва. „Не му харесва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия ГЕРБ, затова във вчерашното изявление, той откровено си признава, че тъй като смята балансите за нарушени си е позволил да даде един член от ЦИК на ГЕРБ и съответно с един да ощети ДПС”, добави зам.-председателят на НС. Относно въпросите към НС, които държавният глава е поставил в изявлението си Манолова отговори на тях, напомняйки на президента, че обсъждането на проекта за новия изборен кодекс е започнало в края на месец юни, миналата година, по един безпрецедентно прозрачен и публичен начин. „В това обсъждане се включиха множество граждански организации, движения, отделни граждани, експерти,политически партии. В крайна сметка в края на октомври проектът за нов изборен кодекс беше готов и беше внесен в Народното събрание на 12 декември. На 21 февруари парламентът окончателно прие новият Изборен кодекс”, допълни Манолова. „На свой ред и аз задавам един въпрос, къде беше президентът Плевнелиев и неговият екип по време на обсъждането на новия изборен кодекс? Можеше, ако има някакви идеи, да ги сподели с народните представители и с българските граждани. По повод и на параноята, че видите ли в един от първите варианти на кодекса са предвидени предсрочни избори през 2014 година, ще обясня просто, че чрез Изборният кодекс няма как да се предизвикат предсрочни избори. Но с действията си напоследък президентът Плевнелиев определено върви към възможен подобен сценарий”, каза още Мая Манолова.


На въпрос дали това е намек за импийчмънт, зам.-председателят на НС отговори, че държавните институции, упражнявайки своите правомощия и произнасяйки своите актове, са длъжни да спазват законите, независимо дали ги харесват или не. „Още повече това се отнася за държавния глава и с нарушаването на един императивен законов текст той открито нарушава един принцип на Конституцията и законите на страната”, допълни Манолова. „Това дали на мен, на вас или на която и да била институция и харесва един закон и го счита за правилен - не е важно. Това, което са длъжни всички български граждани, институции и особено президентът, е да спазват законите такива, каквито са. Има и процедура по вето, в която можеха да бъдат изложени мотиви и решения, как се нарушават балансите, това обаче не беше изложено. Закона е окончателно приет, той просто трябва да бъде изпълняван”, заключи Мая Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате