Свързани новини

28.03.2014 14:50

МВР обеща да охранява исторически и културни паметници

Видян 1790 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последните години зачестиха случаите на открито хулиганските прояви и особено в София. Те се изразяват в посегателство върху паметници на културата, предава нюз.бг.


Само в СДВР от началото на 2013 г. до момента са образувани 6 досъдебни производства за посегателства над паметници и са извършени проверки по 8 сигнала.


Това заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на социалиста Антон Кутев за опазване на паметниците на културно и историческо наследство.


3-ма души от общо 9 задържани са обвинени в хулиганство, стана ясно от отговора на министъра.


В края на миналата година е образувано и едно досъдебно производство от Областната дирекция в Благоевград, допълни Йовчев. Става въпрос за посегателството над паметника на Димитър Благоев в града. Извършителят се е разминал с глоба от 100 лева за нарушаване на обществения ред.


Цветлин Йовчев каза, че се осигурява полицейско присъствие на чувствителни места с цел пресичане и недопускане извършване на престъпление и нарушаване на обществения ред. Той подчерта, че МВР и в бъдеще ще продължи да изпълнява задълженията си по опазване на обществения ред и на паметниците на културата.


Давам си сметка, че много хора в България не харесват част от историята на България или част от паметниците, които тази история пресъздава, коментира Антон Кутев. Това е историята, от която излизаме, това е начинът, по който ние мислим, посочи социалистът. Всеки може да оценява изкуството или даден паметник по свой собствен начин, смята червеният депутат.


По думите му е важно държавата да осигурява реда в страната. За пример Антон Кутев посочи още, че в древен Рим е имало период, в който хуните не са харесвали статуите на голи тела и са ги разрушавали.


Депутатът посочи, че историята е показала трагичния ефект от разрушаването на тези статуи в древен Рим. Държава, която не може да оцени паметниците и да ги опази, скоро ще престане да съществува, категоричен е Антон Кутев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.