Свързани новини

06.12.2008 11:17

Първанов: "Забележките на ЕК не бива да се подценяват"

Видян 1087 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Забележките на ЕК не бива да се подценяват, но те в никакъв случай не съответстват на тежестта на направените политически изводи. Това каза днес президентът Георги Първанов, който участва днес в работен обяд с ръководителите на мисиите на страните-членки на Европейския съюз по покана на посланика на Френската република Етиен дьо Понсен.


По време на срещата бяха разменени мнения по въпроси, засягащи членството на България в Европейския съюз, българския поглед върху развитието ситуацията на Балканите, резултатите от последните външно-политически визити на държавния глава, целите и подготовката на енергийния форум на високо равнище през следващата година в София, вижданията на българските власти за възможните последствия върху икономиката на страната в резултат на световната финансова и икономическа криза, вътрешно-политическата ситуация от гледна точка на предстоящите парламентарни избори у нас и избора на евродепутати.
По повод стратегическия приоритет на България за пълноценно членство в Европейския съюз президентът Георги Първанов посочи, че стремежът на страната е да се утвърди като достоен член на ЕС и да отговори на очакванията на Съюза. Българският държавен глава изрази силно безпокойство от отношенията между София и Брюксел в последните месеци. Според него недостатъчният административен капацитет дава основание за някои от отправените към страната ни забележки. Те не бива да бъдат подценявани, но не съответстват на тежестта на направените от Европейската комисия политически изводи. В рамките на Механизма за сътрудничество и оценка на България акцентът следва да се постави преди всичко на сътрудничеството, а не да се разглежда като състезание, посочи президентът. В този смисъл той смята, че посочените нередности към страната ни е трябвало своевременно да бъдат обсъдени с българските институции, още повече, че лично министър-председателят, а и редица министри, приоритетно работят в тази посока месеци наред и имат политическата воля за решаване на поставените от ЕС въпроси.
По повод подготвяната от България Среща на най-високо равнище “Природен газ за Европа: сигурност и партньорство” през април следващата година, президентът Георги Първанов отбеляза, че основната задача на форума е да бъде проведен откровен разговор между държавите-доставчици на енергоресурси, транзитните държави и държавите-потребителки с цел постигане на по-висока енергийна сигурност за Европа. Той обърна внимание на факта, че идеята за провеждане на форума е от близо една година. Окончателното вземане на решение за провеждането му е изисквало сериозни сондажи с всички заинтересовани страни относно необходимостта и полезността от такава среща, поради което външнополитическата му програма през годината до голяма степен е била подчинена на тази задача. Президентът подчерта, че наред с участието на страните от Балканския и Черноморския регион, от Централна Азия, Русия, на страни като Египет и Катар, разчитаме на солидно европейско участие.
По повод световната икономическа и финансова криза и мерките, които България би предприела, президентът Георги Първанов заяви, че споделя мнението, че определени последици могат да се очакват в някои сектори на реалната икономика и в тази връзка това ще повлияе върху бюджета на страната за следващата година. На въпрос за неговата прогноза за резултатите от предстоящите парламентарни избори, държавният глава посочи, че, според него, независимо кой ще е победителят в тях, той няма да може да управлява сам и ще трябва да бъде формирано коалиционно правителство. Кабинет на малцинството в България е голям риск и авантюра, смята президентът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и