Свързани новини

12.03.2014 15:45

Въвеждат 10 задължителни изисквания за старите асансьори

Видян 1679 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

10 технически предложения за модернизирането на асансьорите се съдържат в прието от правителството постановление за изменение и допълнение на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори. С промените се изпълнява препоръка на Комисията за повишаване безопасността на съществуващите асансьори. Измененията и допълненията са насочени изцяло към асансьорите, пуснати на пазара в България преди влизането в сила през 2002 г. на наредбата, предава нюз.бг.


С корекциите в документа се изисква през следващите 11 години техните ползватели да осигурят реализирането на няколко технически мероприятия, чрез които ще се повиши безопасността на пътниците, на работниците от поддържащите фирми и на инспекторите по техническия надзор, съобщават от Министерски съвет.


Първото изискване е насочено към асансьорите, които нямат устройство за контрол на товара и площта на кабината им е по-голяма от стандартната. Предвидена е алтернатива по отношение на тези асансьори, които са общо около 2000 в страната - в срок до 31 декември 2015 г. на тях да се монтира устройство за контрол на товара, което няма да допуска движение на асансьора, ако е претоварен, или в кабината ще се монтира врата, която да ограничи площта, ползвана от пътниците. Това ще предотврати претоварване и евентуални аварии.


Друго изискване е кабините на асансьорите да бъдат оборудвани с аварийно осветление, което да се включва автоматично при прекъсване на електрическото захранване. Това в значителна степен ще намали дискомфорта на пътниците в такива ситуации.


До 30 юни 2016 г. шахтите на асансьорите трябва да бъдат оборудвани с осветление, а върху покрива на кабината, в шахтата и ролковото им помещение да се монтират устройства за аварийно спиране. Това ще повиши безопасността на поддържащия асансьорите персонал и контролните органи при извършване на техническото обслужване, функционалните проверки, ремонтите и техническите прегледи.


Въвежда се изискване, съобразно което до 31 декември 2016 г. трябва да се осигури аварийна двустранна разговорна връзка между пътниците в кабината на асансьора и фирмата, която го обслужва аварийно. Така ще се осигури максимално бърза реакция от страна на аварийната служба при възникване на инциденти и ще се ограничат случаите, при които пътниците сами напускат кабината на асансьора. Тогава възникват и най-много злополуки.


В срок до 31 декември 2023 г. под кабината на асансьорите в жилищните сгради и до 31 декември 2018 г. под кабината на асансьорите в другите сгради трябва да бъде монтиран предпазен щит. Той ще предпазва гражданите от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне на шахтната врата след засядане, както и в други ситуации.


Реализацията на предвидените технически мероприятия ще изисква известни финансови разходи от страна на ползвателите на асансьорите. Изготвена е стандартна оценка на въздействието.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби