Свързани новини

07.03.2014 12:20

Пада таксата за предсрочно погасяване на кредити

Видян 1144 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отпада таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити, ако заемите са изплатени след първата година. Това предвиждат промени в Закона за потребителския кредит, приети на първо четене в парламента, съобщи Блиц. Поправките бяха внесени от Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП и народни представители от двете парламентарни групи. Според Емил Радев  банките се задължават в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем да изискат имуществото на длъжниците.В Закона за потребителския кредит, приет на първо четене в народното събрание се предвижда ако кредитополучателите погасят ипотечен кредит през първата година, те ще дължат такса в размер до 1% от отпусната от кредитора сума.Въвеждат се също така изискване да се използват индексите SOFIBOR, EURIBOR или LIBOR при определянето на лихвите по ипотеките.


С нормативния акт се забранява на банките да събират някои видове такси и комисиони, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита. Такива са такси и комисиони за действия, свързани с одобрение и усвояване на кредит, както и за неговото управление.Пострадали от досегашната практика се оплакаха, че само за разпечатването на актуалното състояние по кредита в една банка са им взели 100 лева.


Предвижда се кредиторът да не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие. Депутатите са записали и въжможността кредитополучателя да избере дали да отговаря за кредита с цялото си имущество, или само до размера на обезпечението, като при този вариант кредитът ще бъде по-скъп.


Според Румен Гечев едностранна промяна на лихвите по кредити няма да има. В обхвата на закона вече попаднат и заемите под 400 лв. заради зачестилата практика на отпускане на т. нар. бързи кредити при неизгодни и неясни за потребителите условия.


Фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала с цел дейността им да е прозрачна.


Народният представител Емил Радев показа някои от слабостите в закона. "Най-притеснителното е, че с параграф 7 от него банките се задължават в едномесечен срок от обявяване на кредита за предсрочно изискуем да пристъпят към принудително изпълнение към имуществото на длъжниците. С едностранно производство банките се снабдяват с изпълнителен лист на основание извлечение от сметки, образуват изпълнително дело и възраженията на длъжника не спират изпълнителното дело", заяви юристът Радев пред журналисти в парламента.


Той допълни, че с въвеждането на тази норма вместо банките да могат да преговарят с длъжника за отсрочване и разсрочване, за нов план за погасяване, ги задължаваме директно да започнат изпълнителни производства," смята Радев. Според него така стотици и хиляди български граждани ще загубят жилищата си. "Не можем с такава норма, вместо да облекчаваме положението на длъжниците, да го усложняваме по възможно най-бързия начин те да губят жилищата си”, посочи Радев.


Според него дори и кредиторът да продаде жилището на некоректен длъжник, длъжникът пак ще е такъв доживот. "Шест месеца слушахме как с този законопроект ще решим проблема с хората, които си губят жилищата, а такъв регламент в този законопроект няма", категоричен е Емил Радев. Той поясни, че новите текстове от закона се отнасят за новите договори за ипотечни кредити. За кредитите, които са в завареното положение ще важат старите разпоредби, допълни Емил Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови