Свързани новини

20.02.2014 16:07

Мая Манолова: Новият Изборен кодекс ще бъде приет на време за евроизборите

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Важно е да бъде приет Изборният кодекс, защото гарантира по-честни избори. Има три месеца до предстоящите евроизбори и той ще бъде приет и ще действа до тогава. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.- председателят на НС и председател на Временната комисията по обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова. По думите й той е значително по-добър от сега действащия и ще осигури по честни избори и граждански контрол, участие на граждански организации. Според нея нов Изборен кодекс ще има, въпреки свирепата съпротива, която се оказва главно от ГЕРБ, които се противопоставят кодекса на Фидосова да остане в историята и следващите избори да се провеждат по нови правила. Помолена да коментира евентуално вето от страна на президента, Манолова отговори, че не смята, че президентската институция или суета ще спечелят от налагането на вето.

Зам.-председателят на НС коментира, че според едно от последните проучвания 50 % от българите очакват нов Изборен кодекс, а под 20% искат изборите да се провеждат по старите правила. "Имаме ангажимент към гражданите да приемем правила, да ги убедят, че изборите са честни, че гласът на хората се отчита правилно, че ще има възможност и за малки партии и независими кандидати да участват в изборите и да има равнопоставеност. Те ще се убедят във всичко това на евроизборите", каза още тя.


Номера на бюлетините ще има, но те ще се махат, за да се запази тайната на вота

Манолова категорично отхвърли твърденията, че новият Изборен кодекс има само козметични подобрения. По думите й духът на Изборния кодекс е да се осъществят честни избори и поради това са направени много съществени промени в няколко посоки. На първо място тя посочи, че е важно кой ще печати бюлетините и по какъв начин. "Те ще се печат под контрола на Министерство на финансите и на ЦИК, по реда, по който се печатат ценните книжа. Повече злоупотреби с надпечатани бюлетини няма да има", обясни тя. Председателят на изборната комисия коментира, че за пръв път бюлетините ще имат номера и ще е ясно дали избирателят е гласувал с бюлетината, която му е дадена от СИК. Според нея по този начин ще се пресече и индианската нишка - контролът на вота и предварително раздадените за дадена партия бюлетини е един от най-сериозните пороци на изборния процес.

"Пак ще има повече бюлетини, но те ще са с номера и ще се знае, колко точно са отпечатани, колко са изпратени във всеки изборен район и във всяка СИК", поясни Манолова. Тя подчерта, че номерата ще се отстраняват от бюлетините, защото иначе сериозно се застрашава тайната на вота. По думите й самата СИК ще прави проверка дали избирателят е гласувал с бюлетината, която му е дадена като сравнява номера от бюлетината с този, който му е даден в началото и ще го отстранява. "Няма да бъдат пускани бюлетини с различен номер, за да е ясно, че избирателят сам в тъмната стаичка, без външна намеса, е решил за кого да даде своя вот. Това е изключително важно, защото една голяма част от вота на гражданите се контролира чрез тези механизми", категорична бе тя.


Преференцията за евроизборите ще е 5%

Манолова обясни и че за първи път ще се гласува с интегрална бюлетината с преференции. "БСП ще подкрепи предложение преференцията да е с 5% праг на евроизборите. Това ще даде възможност за реално преподреждане на листата", каза още тя. Според нея така хората ще могат да влияят върху окончателния състав на органите, които ги представят.

Като друга важна промяна тя посочи премахването на забраната да се гласува с знак различен от "Х". "На президентските и местните избори през 2011г. над 400 хил. бюлетини на български граждани бяха обявени за недействителни. Когато имаше изискване да се гласува само с "X" СИК го прилагаше много превратно, защото той бил много голям, малък или изкривен", коментира зам.-председателят на НС.


Нормално е агитацията да е провежда на официалния език за страната ни, записан в Конституцията

Манолова заяви, че е нормално след като основният език в България, записан в Конституцията ни е българският и българските граждани го владеят, агитацията да е на него. По повод на коментари по въпроса, че има и такива граждани, които са неграмотни или не владеят български, Манолова обясни, че в този случай те могат да се ориентират по номера на партията и на кандидата в листата й. "Не очаквах, че ще има толкова емоции, крайни изказвания и противопоставяне в парламента. Всяка политическа сила решава в какво да бъде акцента на нейния дебат по даден законопроект. Този проблем беше изкуствено раздут с други цели", поясни тя.


Всички народни представители трябва да участваме в работния процес на НС, но не чрез ултиматуми

Манолова коментира, че на проведения конгрес на ГЕРБ в неделя е гласувано по тоталитарен начин, като от едно време - с абсолютно мнозинство за всички решения. "В последствие се оказа, че това единодушие не е толкова искрено. Доказателство за това са депутатите, които буквално след него напуснаха ПГ на ГЕРБ", каза още тя и подчерта, че БСП не си осигурява кворум чрез отцепниците.

Манолова бе категорична, че народните представители биват избирани от българските граждани, за да ходят на работа в парламента. Според нея е нормално, ако получаваш заплата от българския данъкоплатец, да ходиш всеки ден на работа  - да се регистрираш, да участваш в парламентарния дебат и да гласуваш. По думите й Атака ходят на работа, регистрират се, внасят законопроекти и имат искания и идеи, участват в парламентарния дебат, но никога обаче не е одобрявала този начин на комуникация между парламентарните партии. "Опитваха се и други да поставят ултиматуми, но това не е продуктивен начин на работа. Очевидно е защо го правят, идват избори", заключи Мая Манолова.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.