Свързани новини

31.01.2014 10:40

Всеки шести, завършил история, работи като продавач

Видян 1460 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Голяма част от завършилите университети работят не по специалността си. Най-често продавачи. Това обясни министърът на образованието проф. Анелия Клисарова пред „24 часа” по повод Рейтингът на висшите училища в България, който ще бъде оповестен утре. Новият рейтинг показва, че всеки шести, завършил история, работи като продавач. „Другата крайност са инженерните специалности и IT технологиите. Веднага започват работа и то с много добри заплати – между 1500 и 1800 лв.”, допълва тя.


„Тези резултати дават представа на министерството трябва ли да се работи с държавна поръчка и трябва ли и кои специалности държавата да финансира. В някои случаи държавните средства се харчат ненужно за специалности и професионални направления”, каза Клисарова.


Според нея е погрешно, колкото бройки държавна поръчка да поискат ВУЗ-овете, толкова да се отпуснат. „Новото е, че повишихме парите за техническите и природо-математическите науки”, каза тя и добави, че така ще се стимулират университетите да откриват повече места в тези специалности.


Рейтингът на висшите училища е направен на базата на 11 критерия, разделени в три направления – учебен процес, научни изследвания и реализация и връзка с пазара на труда. „Това ни дава възможност да направим коефициенти. Коефициентът за първо място е 1,33, за второ място е 1,25, а за трето място от 1,16 до 1,065, като всичко това е в зависимост от безработицата сред завършилите”, обясни министърът.


„БАН ще се обедини със Селскостопанската академия. Няма нужда от две академии. Част от институтите на Селскостопанската академия ще отидат към университетите. Ще могат да работят и в практическите центрове. Няма да се закриват институти на БАН, по-скоро ще имат 1-2 нови”, обяви Анелия Клисарова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак