Свързани новини

05.12.2013 14:25

Пазарджишки адвокат осъди мобилен оператор

Видян 2027 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пазарджишкият адвокат Феодор Иливанов спечели дело срещу МТел, като Районният съд в Пазарджик постанови телекомът да оттегли иска си за близо 1642 лева и да плати съдебните разноски от 450 лева, съобщава "Марица". При това делото било спечелено от първи опит - служителите на мобилния оператор така и не обжалвали решението на магистратите.Вероятно са преценили, че е безсмислено, защото в казуса става дума за един от най-масово фабрикуваните гафове. Служители на телекома джиросали СИМ карта на пазарджиклия, който никога не е бил техен клиент. В документацията “абонатът” бил записан с адресна регистрация в Ивайло, на улица с име на възрожденец, без да знаят, че улиците в селото са с номера, не с имена.


Направената графологична експертиза показала, че младежът, нарочен за абонат, не е писал и не е подписвал договора, с който операторът претендирал да го обвърже. Кой е писал вместо него, остава въпрос без отговор. Пазарджиклията, който работи като IT специалист в София, сезирал Районната софийска прокуратура. Образувано било досъдебно производство, което обаче било прекратено поради “неизвестен извършител”. Още по време на това производство се установява категорично, че данните в договора са фалшифицирани. Но от телекома не се отказват от претенциите си и изискват заповед за изпълнение, съдът обаче отказва да я издаде и назначава експертиза. Тя доказва, че нито подписът, нито почеркът са на набедения абонат.


По делото била представена разпечатка на телефонните разговори, която изглежда повече от парадоксално. Само на една дата през минута-две са правени обаждания към един и същи номер на телевизионна игра и всичките са по 2 лева без ДДС. В същото време не е възможно човек - който и да е той, да набира 24 часа в денонощието, за да дава гласове за някоя измислена звезда от тв шоуто. С такива обаждания са изпълнени плътно 12 страници, всяка от които - с по 57 позиции. Тоест 684 само за едно денонощие! И сред най-запалените фенове на тв игрите малцина биха били способни на подобно безумие.


За пореден път възниква въпросът кой разполага с данните на хора, от чието име сключва фалшиви договори, кой ги продава и защо ги търгува, чуди се адвокат Иливанов. Отговор няма. На потребителите им остава или да си плащат за услуги, които не са ползвали, или да доказват в съда, че нямат сестра, казано по народному. Този човек можеше да си позволи адвокат, а който не може? На практика у нас все още е възможно утре да се събудиш с 1500 номера, регистрирани на твое име, с които да се правят телефонни измами, да се взривяват коли, да се убиват хора. В случая служителите на телекома не са имали в базата данни на пазарджиклията, откъде са ги напазарували? И още - защо е прекратено досъдебното производство, защо не е потърсен консултантът, сключил фалшивия договор, защо той не е изправен пред съда да отговаря за това, че не е проверил или умишлено е ползвал фалшивите данни? Досега няма данни някой автор на такова престъпление. Затова и тези престъпления ще продължават да се вършат, а на нас ще ни остава да доказваме, че нямаме сестри. С цената на години скитане по съдилища, разходи за съдебни разноски, адвокатски хонорари, пътни, пропиляно време и сили, които иначе бихме могли да използваме за по-полезни неща. И всичко това - защото досега никой така и не показа на служителите на телекомите, че и те, като всички нормални хора, би трябвало да носят отговорност за действията си и да понасят последици за грешките си - волни или неволни.


Драмата на адвокат Иливанов с телекомите се очертава да продължи. Малкият му син преди дни е получил съобщение от колекторска фирма, че дължи малко над 60 лева към оператор, от който е ползвал за кратко преди 4 години мобилен интернет, но с надлежно прекратен договор. Самият адвокат и съпругата му пък наскоро получили за собствените си телефони сметка за 57 лева, като част от сумата била за есемеси, макар и двамата да не умеят да изпращат такива. А и няма смисъл, защото работят стая до стая. Друга част пък са за номер, който не са ползвали от два месеца.


За добро или за лошо, пазарджишкият “абонат” не е сам в нещастието си да има допир с некоректен служител на телеком. Покрай работата си по делото адвокат Иливанов е изровил десетки подобни дела от различни съдилища. До едно спечелени от потребителите. На всеки от които обаче съдебните битки са коствали хабене на пари, време, нерви и усилия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,