Свързани новини

14.10.2013 16:41

Ученици започват работа срещу заплащане от догодина

Видян 1825 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Моделът на дуална система в професионалното образование и обучение ще стартира у нас в началото на учебната 2014/2015 г., съобщи министър Анелия Клисарова по време на форум, посветен на образованието в Министерския съвет.


Моделът на дуалната система работи в Швейцария и Германия. С малки разлики, и в двете държави учениците работят по 3-4 дни през седмицата, за което им се заплаща от бизнеса, като държавата поема малка част от финансирането - например в Германия този дял е 16%, а бизнесът финансира останалите 84%. През останалите дни децата учат, като практиката и обучението по съответната професия заемат две трети от обучението, а общообразователните предмети - една трета.


България е по-близо до германската дуална система, където децата избират професионалното училище след 8 клас, докато в Швейцария това става след 10 клас. В подкрепа на германския модел се обявиха и премиерът Пламен Орешарски, и евродепутатът Ивайло Калфин.


На форума позиция изразиха и от Съюза на българските ученици, които заявиха, че 41 % от българските ученици до 16 годишна възраст са напълно неграмотни, а поне половината от учениците от 1-3 клас имат проблем с усвояването на българския език, тъй като за тях той не е майчин.


С 50 000 са намалели учениците, които учат в професионалните гимназии, от които пък са били закрити цели 60. Данните са спрямо 2000-2001 г. Повечето ученици предпочитат да кандидатстват в тъй наречените елитни гимназии, а в същото време у нас е трудно да се намареят шлосери, стругари, жп работници и професионалните гимназии опустяват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,