Свързани новини

05.09.2013 12:00

А днес празнуваме Съединението

Видян 1662 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е 6 септември. Добро утро, ще кажете вие. Помислете още веднъж...
Аааааа, 6 септември като Деня на Съединението. Преди година – две имаше анкета по този повод и близо


99,9% от българите не  се сетиха какво празнуват точно на 6 септември. Иначе го знаят, че е почивен ден.


Не вярвате ли – ами нали живяхме всички вчера. Дуел на автобусите, дуел на футболни срещу пенсионерски агитки и т.н., и т.н.
Ако импресионистите бяха зъболекари, а протестиращите обичаха да четат, сигурно щяха да забележат един надпис, който от построяването на сградата на парламента все си стои върху нея и е сменил има – няма 80 правителства и десетки управляващи партии. Той гласи:

„Съединението прави силата”

Явно не сме достатъчно умни, защото не националният ни гений, а белгийците, осмивани от комшиите си като най-тъпите в Европа, са ни дали този девиз за мото на нацията. Или поне на парламента. Или, хайде, на неговата сграда. Или поне на фасадата му в крайна сметка. Уви, на фасадата си е и останал, а не в умовете и сърцата ни...
Съединението от 6 септември 1885 г., което честваме, е единственият акт в българската история, който променя съдбата на народа, без това да е резултат от външна намеса. Защото Освобождението от 1878 г. е резултат от руско-турската война и както е казал Вазов: „нека таз свобода да ни бъде дар”.
Пък и след 3 март територията, населявана с българи не е обединена, а зад пределите на държавата остават милиони наши хора в Тракия, Македония, Добруджа, Бесарабия и Банат.
По-голямата част от тях са в Източна Румелия, която на 6 септември 1885 г. е присъединена към Княжество България. Тогава възрожденските идеалисти, управляващи родината и още неовълчили се от властта, дори не мислят да питат великите сили или натрапения им владетел Батенберг, наложен от разделилите Санстефанска България Англия и Германия, на които днес се кланяме доземи.
Те просто извършват каквото трябва набързо и не оставят думата никому. Тогава от опит предците ни разбират, че само Съединението прави силата. Че това не е само кух девиз, а и истина. Следва мащабен подем на нацията, спрян чак със серия от войни четвърт век по-късно.
Странно е, че при всички претенции за ум и красота напоследък, огромната част от съвременните българи не си дават сметка за тези простички неща.

Стига само да погледнем къде сме ние след близо четвърт век национално разделение,

а къде са примерно поляците, с които заедно тръгнахме към Европа, за да си обясним, че Съединението прави силата, не разединението или истериите. По-правилният въпрос вече е как ще ги стигнем...
Много обичам и една сентенция, която няма нищо общо със Съединението като исторически факт, но пък е рожба на култура, стигнала своя апогей баш на днешните жълти павета на София, ако съдим по останките от онази епоха. Та римляните, които имам предвид, са рекли: „Търпението и мъдростта са колоните на добрия живот”.
Ако човек се позамисли, ще разбере колко правдиво звучат в комбинация двата девиза – за Съединението и за мъдростта.
Честит 6 септември!

автор: Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които