Свързани новини

27.08.2013 14:33

Всеки пети чиновник у нас е началник

Видян 1146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България всеки пети чиновник е началник, в държавните, областните и общинските служби има 145 000 щатни работни места, а най-високата основна заплата е 4300 лева. Това разкрива докладът за състоянието на администрацията за 2012 г., разгледан и одобрен от правителството.
В доклада се анализират данните за 562 структури на бюджетна издръжка - министерства, агенции, комисии, институти и т. н. Това не е цялата бройка, тъй като има служби, които не са включени, защото не са подали информация, съобщава "Сега".

Място за реформи и за пестене на бюджетни средства има, при това много, става ясно от доклада.

Раздутата администрация

Към края на 2012 г. в държавната администрация е имало точно 144 875 щатни бройки. От тях 55 170 са в МВР, и то при положение че миналата година силовото министерство е намаляло с 3000 след 5% съкращения. Следващите многолюдни министерства са на външните работи - със 1350 бройки, на отбраната със 781, на икономиката - 854 с подопечните му агенции, на финансите с 651.

Други големи служби са НОИ - 3735 работни места, НЗОК с 2273 щатни бройки, фонд "Земеделие" - с 1660, дирекцията за изпълнение на наказанията - 4608.

Според доклада в държавната администрация са назначени 133 575 души, а 8% от щатовете остават незаети с месеци, дори с години. Това е ясен сигнал, че разходите за администрация са раздути.

Показателно е, че от всички 562 отчели се административни структури едва 97, или 17.3%, са попълнили изцяло щатовете си.  В министерствата например всяко девето работно място стои празно, а в областните администрации - всяко 11-о.

В МВР дори излиза, че през 2012 г. по ведомост са се разписвали 48 667 души, а 11.8% от щатовете били вакантни. Излиза, че всяко 12-о работно място в силовото ведомство е излишно и може да бъде закрито.


Много началници

Докладът сочи още, че голяма част от заетите в администрацията са началници и  броят на шефовете се е увеличил с над 2%. От всички работни места по държавните и общинските учреждения близо 27 хиляди са за ръководители, което на практика означава, че на всеки петима чиновници има един началник.

Дисбаланс в заплатите

Възнагражденията за еднакви позиции в отделните служби през 2012 г. са твърде различни.
Главен секретар получава между 1100 и 2990 лева, директор - от 633 до 4300 лева, някои началници на отдели взимат по 567 лева месечно, а други - 3404 лв. Това са размери на основните заплати.

Драстичните разлики се дължат до голяма степен на специалния статут на работещите с еврофондовете, които получават "втора заплата". Другата причина е, че някои ведомства се третират като по-маловажни от други и там нивата на заплащане са отчетливо по-ниски.

Докладът подчертава, че тези дисбаланси трябва да се преодолеят, което е цел на административната реформа, но не може да се случи рязко, а трябва да стане в дългосрочен план.

Според доклада 245 от общо 562 отчели се административни структури "все още не са предприели действия по възлагане на дейности за планиране, управление и прилагане на електронното управление".

Това означава, че почти половината от държавните и общинските служби още живеят в миналия век. Всъщност едва 80 от над 500 служби предоставят административни услуги онлайн, другите са основно на ниво създаване на сайт и общуване с е-поща.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци