Свързани новини

11.07.2013 13:45

Подслушванията вече са вън от МВР

Видян 1553 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без никакви изказвания депутатите приеха на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства.


"Нивото на полицейщината се намалява с една степен надолу", каза пред журналисти зам.- председателят на Народното събрание Христо Бисеров.


Според новите текстове специализираната структура, която основно прилага специални разузнавателни средства, Дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО), ще бъде изведена от структурата на МВР и ще бъде обособена в държавна агенция, подчинена на Министерски съвет. Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка.


Идеята е изваждането на органа, който технически осигурява и прилага СРС от МВР и разделянето на заявителя на СРС от прилагащия СРС и поставянето му в позиция на равна отдалеченост от всички заявители на СРС по чл.13 от закона да гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба.


С нов текст в закона се възстановява Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. То ще има петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента.


Всяка година това бюро ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.


За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни.


Министерски съвет ще регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип.


ДАТО е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО, както и на информационния фонд и архива. Целият личен състав и всички служебни и трудови взаимоотношения, изцяло запазени, се прехвърлят в новата агенция.


Пленарното заседание продължава обсъждане на първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, внесен от Димчо Михалевски от БСП и Рамадан Аталай, Ахмед Башев и Емил Костадинов от ДПС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион