Свързани новини

03.07.2013 12:43

Корнелия Нинова: Социалните мерки няма да струват и един лев повече на държавата

Видян 1320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планирахме цялостен пакет за един милион българи, който не струва и един лев повече на държавата. Това заяви народният представител от КБ и председател на социалната комисия Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия. Тя обяви за спекулации твърденията, че реализацията на този пакет се прави с допълнителни харчове и се поставя под риск финансовата стабилност на страната. На въпрос дали ще има актуализация на бюджета за тази година и дали има дупка в него, Нинова отговори, че тази тема може да се коментира, когато стане ясна позицията на правителството. "Предварително мога да кажа, че социалният пакет, който приехме и който включва майчинство, енергийни помощи, помощи за първокласници, както и целия пакет, който помага на младите да намерят работа, не изискват актуализация на бюджета", категорична бе тя. Нинова обясни, че пакетът се финансира от средства в НОИ, Националния план за заетост и бюджета на Министерство на труда и социалната политика, които са налични в бюджета. Тя предположи, че ако има актуализация на бюджета, то тя ще е породена от други две причини. На първо място социалистката посочи плащанията към бизнеса, задържането на които, е голям проблем и е довело до междуфирмено задлъжняване и повишаване на безработицата. Другата причина за евентуална актуализация на бюджета, според народният представител, може да се окаже заемът, в размер на осемстотин и петдесет милиона, взет от правителството на ГЕРБ през февруари тази година, който предстои да бъде платен през август месец.


На въпрос дали е вярно, че правителството се готви да харчи, за да си купи политическата подкрепа на дадени социални групи с временни социални мерки и това може да „качи” България на "гръцкия ескалатор" Корнелия Нинова отговори: "Увеличаването на майчинските, отмяната на данък "колиба" и очакваното намаление на цената на тока не са временни мерки". Тя обясни, че ангажиментът да се изплатят просрочените задължения на държавата към бизнеса не е харчене на пари, а е начин да се подпомогне бизнес средата и икономика.


"Този пакет не е помощ само за бизнеса", категорична бе Нинова и поясни, че с една от мерките по преодоляване на младежката безработица, а именно държавата да поеме осигуровките на назначен млад човек, се облекчават финансовите ангажименти на фирмите. "Така тези мерки не са самоцелни. Те са насочени в две посоки - помощ за бизнес средата и второ социални мерки, спрямо млади, бедни хора, майки", допълни тя.


Корнелия Нинова напомни, че в началото на рaбoтата на настоящия парламент, по предложение на ГЕРБ, са увеличени майчинските надбавки от 240 на 310 лева, с подкрепата на народните представители от КБ. Според нея това е показателно, че когато има разумни предложения, те са имали подкрепата на всички. Нинова изрази увереност, че този социален и икономически пакет би могъл да срещне единомислие във всички политически партии.


"Колегите от ГЕРБ твърдят, че ще влязат в пленарна зала, когато се обсъжда Изборният кодекс. Такова обсъждане вече тече с над сто граждански организации и е вече в комисията на парламента, която трябва да обсъжда тези правила, но тях ги няма", коментира народният представител и допълни, че това доказва несериозността на аргументите на ГЕРБ.


Помолена да коментира призивите на представители от ЕП правителството да се разграничи от „Атака” и изказването на лидера на БСП Сергей Станишев от вчера, в което той каза, че „Атака” е партия с политически ангажимент към гражданите, но поведението на лидера й е неприемливо, социалистката отговори, че „Атака” е избрана с гласовете на определен брой българи. „И ние, колегите от БСП и ДСП, също сме избрани по този начин от българското общество. Това е конфигурацията в парламента", заключи Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,