Свързани новини

21.06.2013 10:46

Нощният ток по-евтин до 12%, дневният - до 4,9

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нощният ток ще поевтинее от 6 до 12% за различните електроразпределителни дружества. Това показва разработен вариант за цените от 1 или 15 юли, съобщи "24 часа". Тарифата през нощта ще бъде намалена до към 9 ст. за киловатчас в Югоизточна България, 9,2 и 9,4 ст. съответно в Западна и Североизточна България.
Допреди година имаше тенденция за увеличаване на нощната тарифа. Сега обаче е заложено на обратния вариант заради падналото потребление на ток особено през малките часове на денонощието.

Така с намалението на цената след 23 часа се залага на по-голямо потребление от домакинствата, без това да води до увеличаване на сметката.
Предвижданото намаление на дневната тарифа е между 4 и 4,8% за различните региони на страната. Готвената цена е от 15 до 16 ст. за киловатчас,
посочва вариант на цените, които са правят от ДКЕВР по нов модел.
Отпадат неразбираемите за повечето потребители добавки за зелена енергия, за високоефективно комбинирано производство (за тока на топлофикациите и заводските централи) и за тъй наречените невъзстановяеми разходи (токът на ТЕЦ "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3").

Във фактурата ще има цена за дневна и нощна тарифа, цена за пренос и достъп за мрежите високо напрежение на НЕК и ниско напрежение на енергото.
Като се извадят добавките, цените за пренос и достъп до жиците на НЕК и на енергото падат от 35 лв. на мвтч на 14,60 лв., когато електроенергията се пренася и продава у нас.

При износ ще се плаща само такса пренос, която е 9,6 лв. за мвтч. Разчита се, че така ще се отвори пазарът и българският ток ще стане продаваем на външни пазари.
Преди дни министърът на икономиката Драгомир Стойнев изчисли загубите от затварянето на износа на 1,5 млрд. лв. Той каза още, че от държава, която изнася електроенергия, сме се превърнали в територия, през която се транзитира ток, допълва 24 часа.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион