Свързани новини

17.06.2013 17:27

Синоптикът Петър Янков: Задават се горещини и суша

Видян 1477 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През другата седмица започва продължителен сух период, увери синоптикът Петър Янков. Температурите ще бъдат в диапазона от 30-35 градуса. “Това са проявленията по нашите географски ширини на така нареченото глобално затопляне. Казвам така нареченото, тъй като за мен това, че се намираме в един такъв период на затопляне, не означава, че е глобално. Глобално – в рамките на 100-200 години. В момента се намираме в точно такъв период. Но след 100 години пък ще настъпи захлаждане.", коментира метеорологът. Тези дни наводнението не ни е достигнало, тъй като в средната част на Дунав – реките Тиса, Сава имали малък отлив, а валежите били в началото на Дунав – в Южна Германия и Чехия. Иначе и ние сме щели да бъдем залети. “А ние почти нищо не правим – ето го значението на човешката дейност. Едни валеж от 30 литра на квадратен метър предизвиква наводнение в Ловеч, а в Септември от 60 литра не прави наводнение – там пък гръмотевици удрят. Просто виждате от какво значение е нормалното поддържане на отичащите канали, и 60-70 литра на квадратен метър за 2 часа не правят проблем. Там, където не са почистени, и 30 литра създават неприятности”, коментира Янков пред "Телеграф".


Той допълни, че критичната ситуация в Централна Европа по поречието на Дунав все още не е отминала. В дългосрочен план имало един период от порядъка на 22-24 юни, когато отново се очаквали сериозни валежи в тази част на Стария континент. Много трудно обаче можело да се прогнозират явленията за по-дълъг период. Голямото сбъдване било в рамките на 5, максимум 7 дни. “Те са напълно достатъчни един разумен областен управител или кмет да вземе необходимите мерки и да спаси колкото може положението”, каза синоптикът.


Той прогнозира, че първата половина на юли ще бъде валежна, а август ще бъде нормален. След това ще последва по-топла и суха есен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате