Свързани новини

31.05.2013 17:32

Подслушването излиза от МВР

Видян 1389 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Службата за подслушване и следене СДОТО излиза от МВР и се обособява в агенция към Министерския съвет, предаде Mediapool. Идеята бе потвърдена в петък от временния председател на правната комисия и зам.-шеф на Народното събрание Христо Бисеров и от вътрешния министър Цветлин Йовчев.


"Подслушването няма да бъде в МВР. Това е следващата стъпка, която трябва да очаквате. Политическата воля ще бъде реализирана. България няма да се командва от силови структури. Парламентът ще каже кой да е министър, шеф на ДАНС, на службите, на СДОТО”, каза в петък Бисеров при обсъждането на законопроекта за отделянето на ГДБОП от МВР.


Цветлин Йовчев коментира пред репортери, че одобрява идеята.


По неофициална информация се обмисля в Закона за СРС да бъде записано, че Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) се отделя като агенция към Министерския съвет. Шефът й ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера.


"Има възможност подслушването да отиде на подчинение на правосъдния министър, но е добре да не смесваме все пак ресорите, за да не поощряваме изпълнения тип "Цветанов“ - единият министър да се изказва по другите сектори, въпреки че са свързани“, обясниха депутати.


Планира се агенцията да е сравнително малка и най-важното – да бъде под контрол. Най-вероятно ще се направи Бюро за контрол над СРС-та, каквото бе избрано в края на мандата на правителството "Станишев", но веднага след това закрито от ГЕРБ. Освен това в Народното събрание ще има комисия, която да контролира всички служби и да изисква всякакъв вид справки от тях. "Дори бюрото за контрол над СРС ще бъде избрано от парламента, така че парламентът ще може да упражнява контрол и върху него. Така няма да има възможности за злоупотреба, тъй като комисията за контрол над службите ще е на паритетен принцип“, обясниха депутати от БСП и ДПС.


Изваждането на СДОТО от МВР е една от първите обмисляни реформи в сектора за сигурност, наред изваждането на ГДБОП от МВР.


В близките месеци се очаква от вътрешното министерство вероятно да бъде извадена и Охранителна полиция. След като приключат с реформите в МВР-сектора, управляващите имат амбиция да се заемат с наложителната съдебна реформа, въпреки че по тази тема БСП и ДПС нямат разбирателство все още и е възможно да оставят съдебната система, такава каквато е.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.