Свързани новини

31.05.2013 13:02

Петролът стигна до $93,56

Видян 1114 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Петролът тръгна нагоре. Фючърсите се понижиха в електронната търговия в петък няколко часа преди ключовата среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която ще се състои в австрийската столица Виена по-късно през деня.


Цената на суровия петрол WTI с доставка през юли падна с 5 цента до 93,56 за барел, преустановявайки положителната тенденция от сесията в четвъртък, когато на Нюйорската борса бе отчетено повишение от 0,5%.


Фючърсите върху търгувания на Лондонската борса сорт Brent от своя страна отчетоха спад от 4 цента до 102,15 долара за барел.


Като основна тема на днешните разговори на страните от ОПЕК е определянето на нивата на производство и цена на петрола. Сред другите въпроси са влиянието на шистовата революция в САЩ, както и разногласията между Саудитска Арабия и Иран по отношение на политиките на организацията


Очакванията са министрите да постигнат консенсус за запазване на моментното статукво, както по отношение на цената от около 100 долара за барел, така и на производството, което се движи в границите около 30 млн. барела дневно. Решението ще дойде въпреки текущата свръхпродукция от около 500 хил. барела на ден.


При пристигането си във Виена петролният министър на Саудитска Арабия Али Наими определи текущото статукво като най-добрата среда за пазара.


Прогнозите сочат, че до 2018 г. Съединените щати ще добиват над 9 млн. барела на ден – нещо, което ще даде по-голяма независимост на страната, и респективно рязко ще понижи търговията със страните от ОПЕК. Организацията все още е основен играч в доставките на петрол, произвеждайки около една трета от световните запаси на суровината.


При търговията с други енергийни продукти в петък фючърсите върху природния газ с доставка през юли задържаха стойността си от 4,02 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).


Бензиновите фючърси с доставка през юни се покачиха до 2,84 долара за галон, или покачване с 0,3% спрямо стойността при затварянето на Нюйорската борса в четвъртък.


Фючърсите върху златото продължиха възходящия си тренд от последните два дни в електронната търговия в петък, задържайки позициите си над 1400 долара за тройунция, въпреки поскъпването на долара, съобщава Market Watch.


Цената на златото c доставка през август се покачи с 6,90 долара, или 0,5%, до 1418,90 долара за тройунция по време на търговията в Азия, след като добави 1,5% към стойността си в четвъртък в COMEX борсата на New York Mercantile Exchange.


Ръстът от четвъртък, който повиши стойността на фючърсите за август над психологическата граница от 1400 долара за тройунция – най-високото ниво за последните повече от две седмици, дойде след спада на долара, причинен от разочароващите данни за растежа на първата икономика в света.


Въпреки това доларът преустанови спада си в петък, като доларовият индекс ICE достигна 83,060 пункта спрямо 83,022 пункта в четвъртък.


Тенденцията за отслабване на долара спомогна за подобрението на цените на златото и други деноминирани в долари стоки през последните дни, като ги направи по-евтини за закупуване от притежателите на други валути.


При търговията с други ценни метали в петък среброто с доставка през юли добави 7 цената към стойността си, или 0,3%, до 22,76 за унция, затвърждавайки ръста си от 1,1% в четвъртък.


Платината с доставка през юли намали стойността си с 2 долара, или 0,1%, до 1480,60 долара за унция, докато фючърсите върху паладия с доставка през септември спаднаха с 3,45 долара, или 0,5%, до 757,10 долара за тройунция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате