Свързани новини

28.05.2013 14:52

Още един професор в кабинета Орешарски

Видян 1933 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като екоактивистите изявиха в интернет недоверие към бъдещия министър на инвестиционното проектиране архитект Калин Тихолов, кандидат-премиерът Пламен Орешарски внесе промяна в състава на правителството си. Така доказа фактически, че наистина ще бъде диалогичен министър-председател, както обеща при приемането на мандата. Той предложи на президента Росен Плевнелиев обновената група титуляри за ведомствата, който пък от своя страна прие и издаде указ за разглеждане в парламента на Министерския съвет вчера сутринта.

Новият министър на инвестиционното проектиране проф. д-р арх. Иван Евгени Данов е роден на 06 юни 1957г. в София. Професор по архитектура, строителство и геодезия със специалност Архитектура на сградите, конструкции, съоръжения и детайли (Жилищни сгради). От 1990г. е съосновател и член на Камарата на българските aрхитекти. От 1994г. е член на Камарата на архитектите -  Берлин (AKB). От 2004г. е член на Камарата на занаятчиите на Германия(Handwerkskammer Berlin).

С неговото участие кабинетът наистина става професорски ала Монти, защото това е четвъртият човек с подобна титла в проекто-състава на Орешарски. Тук не броим доцентите и докторите на науките, каквито са освен бъдещият председател на правителството, така и повечето членове на бъдещата изпълнителна власт.

Днес парламентът трябва да одобри или да отхвърли Министерския съвет, предложен от Пламен Орешарски. Твърдо подкрепящите кабинета са 120 депутати от БСП и ДПС. Очаква се хора от Атака и ГЕРБ също да дадат вота си. По традиция гласуването за кабинет в България е тайно и по съвест. Вероятно, както всеки път, депутатите дълго ще се дърлят за явен вот.

„Ще  благодарите ли на Бойко Борисов, ако  е 121-ият  глас в НС , за да се гласува кабинета на КБ?”, запита Илиана Беновска от Радио К2 лидера на ПЕС и БСП Сергей Станишев.

Станишев беше категоричен: „Борисов по съвест може да е 121 глас в кворума на 42 НС за кабинета. Но, първо да изтегли жалбата на ГЕРБ от КС  за касиране на изборите. Така Борисов би разсеял съмнението, че ГЕРБ искат да дестабилизират държавата , за да се  врънат на  бял кон  и да заметат следите от предишното управление.” 

В политическите кръгове се говори, че Европа твърдо натиска за такъв вариант, при който БСП получава рамо от ГЕРБ. Мнозина наблюдатели тълкуват като стъпка в това направление и включването на Цветлин Йовчев в кабинета Орешарски.

„Изборът на Цветлин Йовчев не жест към Борисов за помирение.” – заяви номинираният за министър-председател от КБ на въпрос на Илиана Беновска.





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец