Свързани новини

15.04.2013 16:51

35 000 полицаи бранят вота

Видян 954 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

35 000 полицая ще бъдат дежурни по време на изборите на 12-ти и 13-ти май. Това заяви директорът на ГД "Национална полиция" Ангел Антонов по време на кръгла маса на тема "Сигурността на гражданите, превенцията и опазването на обществения ред – гаранции за честни избори". Той поясни, че ангажираните полицаи ще бъдат задължени да попълнят декларация дали имат роднинска или друга връзка с председателите на изборните комисии, с депутати от региона или с други политически субекти. Мярката цели максималното намаляване на нарушенията при изборния процес.


МВР ще открие и гореща телефонна линия на 25-ти април, на която граждани ще могат да подават сигнали за злоупотреби по време на изборите. Такава линия вече съществува към непартийната организация "Прозрачност без граници". На телефон 0800 11 224 всеки гражданин, напълно безплатно, може да съобщи за купуване и продаване на гласове. На миналите избори са били задържани 240 души, на които са повдигнати обвинения. 120 от тях са получили ефективни присъди, а останалите са наказани по административен ред, припомни зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.


По думите на Антонов полицията е наясно къде биха се провеждали евентуални купувания на гласове. "Знаем, че среди, които се занимават с лихварска дейност, имат основна роля в купуването на гласове", заяви Антонов. В отговор Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда каза, че лихварите са само дистрибуторите, но същинските лица, стоящи зад купуване на вота са други.


Представителката на неправителствената организация „Отворено общество” пък поиска да бъде създадено специално звено между МВР и Министерството на финансите, което да се бори с възможностите за закупуване на гласове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и