Свързани новини

11.04.2013 17:11

КЗК се усъмни, че се нарушават правата на ползващите парно

Видян 1756 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се съмнява, че нормативно определени правила на топлоснабдяването нарушават както правата на потребителите на парно, така и конкуренцията между доставчиците на топлинни услуги, предаде Медиапуул. Затова антимопонолният орган е започнал оценка дали текстовете от Глава Десета "Топлоснабдяване" от Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването съответстват на правилата на конкуренцията, съобщиха от КЗК в четвъртък.


Комисията, която неведнъж е обвинявана, че не прави нищо за преодоляване на монополите у нас, макар това да е работата й, стана особено активна в последните седмици, откакто бе призована от служебното правителство да съдейства за засилване на конкуренцията. Антитръстовият орган е направил преглед на актуалната нормативна уредба за топлоснабдяването и дяловото разпределение на топлинната енергия и установила, че е възможно да нарушават пазарните правила.


Подозренията на КЗК са, че ползвателите на парно са лишени от правото да определят процента топлоенергия, която ще се плаща като сградна инсталация. В момента отделяната топлина в сградната инсталация, която се плаща от всички живеещи, независимо дали и колко парно ползват, се определя от топлинните счетоводители по специална формула. Преди това живеещите определяха процента на общо събрание, което обаче според експертите изкривява сметките.


Според комисията е възможно количеството топлинна енергия, доставена за отопление и за загряване на топла вода в сграда етажна собственост, да се определя и разпределя на потребителите по непазарен начин.


Тъй като потребителите вече не сключват директни договори с топлинните счетоводители, а това става през съответната топлофикация, реално е ограничена конкуренцията между фирмите за дялово разпределение. Потребителите пък са ощетени от това, че все още не могат да си сменят топлинните счетоводители, запазвайки топломерите си, смятат в КЗК.


Налице са основателни съмнения, че от алтернативните доставчици на топлоенергия се изисква да предоставят гаранция на топлопреносното предприятие в определен размер като условие за сключване на договор, допълват от комисията. Според нея индивидуалните потребители (битови и небитови) са ограничени във възможността си да избират доставчик на топлинна енергия.


КЗК ще провери и предположенията си, че при изграждане на съоръжения за присъединяване към топлопреносната мрежа потребителите са поставени в по-неблагоприятно положение спрямо топлопреносното предприятие. Комисията ще анализира допълнително и съмненията си, че е ограничена възможността на потребителите да прекратят потреблението на енергия за отопление и/или горещо водоснабдяване, както и че на потребителите е възложено да поемат разходите за монтиране и поддръжка на топломерите и водомерите, както и на контролните топломери и водомери в абонатните станции, които са собственост на топлопреносното предприятие.


След приключване на производството КЗК ще приеме решение, с което може да предложи на съответните компетентни органи да изменят или отменят посочените нормативни разпоредби, съдържащи се в закона и наредбата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей