Свързани новини

10.04.2013 15:20

Взема ли директорът на Св. Екатерина 30 бона месечно?

Видян 24594 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 3.2222
много слаба слаба добра много добра страхотна

В редакцията на вестник 19’ се получи следният сигнал: В държавната болница Св. Екатерина постъпва пациент, здравно осигурен. След като се оказва, че ще го оперират и ще му слагат бай пас, му връчват две фактури за 900 лв - за избор на екип и за 700 „за консултативен преглед при специалист”. В случая това е самият директор на лечебницата проф. Начев. Пациентът си плаща като поп, въпреки че не е изявявал желание за „екстрите”. После решава да се поинтересува и с учудване разбира, че за неговата операция здравната каса плаща на държавната болница 10 000 лева. Напуснал болницата, отива в здравния фонд да му върнат парите от двете фактури, но те му връщат само тази, на стойност 900 лв. за избор на


екип. Подава сигнал до министерството и разпореждат медицински одит. На самия пациент се обяснява, че той е поискал нещо, което не е искал. Нежеланото му „желание” даже било описано в специална наредба, направена по времето на министъра Стефан Константинов. Тя дава на държавните болници „вратичка” всеки да си пише и да си надписва каквото и както си пожелае „по желание на пациента”.


Защо се прави това? Когато бившият премиер Борисов оповести, че у нас има директори на болници, които вземат по 70 бона на месец, взорът веднага се обърна към проф. Начев – изместилия от шефския пост в „болницата на Чирков” самия професор Чирков. Той контрира, че взема 4 средни заплати в клиниката, което било към 6-7 хиляди месечно. Да, но публикация на колегите от сайта pik, за който работи най-добрата здравна журналистка в републиката Мира Радева обяснява как към заплатата, за която никой не спори, се надписват хонорари: „Има държавни болници, в които лекарите ни са повече от отлично платени. По неофициална информация проф. Генчо Начев, директор на болница Св. Екатерина  – най-голямата кардиохирургия в страната, получава над 30 000 лева месечно,  шефът на инвазивната кардиология на болница „Св. Анна”, бившият здравен министър доц.  Божидар Финков пък стигал до 42 000 лева на месец. По всяка клинична пътека за сърдечна операция здравната каса брои около 10 000 -12 000 лева. А когато манипулацията се отнася към инвазивната кардиология  – от 1100 до 3200 лева. Но пък тези клиники или спецализирани отделения правят поне по 7-10 такива манипулации на ден. Е, за какво им е на техните доктори да бягат от болниците? А и нямаме голяма частна кардиохирургия, с изключение на Токуда – там оперира известният проф. Чирков, в която да се изявят професионално”.


Още по-интересни данни разкрива публикация в сайта Блиц преди 5 години: „Според информирани фирма Медикард ООД, в която Начев доскоро е бил съдружник, е спечелила обществени поръчки за болницата на стойност над 30 млн. лв.


Собственици на Медикард Борис Конев и Васко Бояджиев. Съдружник е бил и проф. Генчо Начев, който излиза от нея, когато става директор на Св. Екатерина. Фирмата обаче продължава да печели поръчка след поръчка (б.р. от държавната болница – сиреч от бюджета или от джоба на всеки българин).


Справка в Агенцията по обществените поръчки показва, че в края на 2006 г. Медикард е получила над 10 млн. лв. за доставка на медицински консумативи за нуждите на болницата. През януари 2007 г. тя отново е избрана да осигури на болницата коронарни стентове на стойност над 2 млн. лв. През същата година бившата фирма на Начев е доставила на университетската болница хирургически инструменти и кардиостимулатор на обща стойност над 400 000 лв. През 2008 г. Медикард отново е избрана за снабдител на болницата с медицински изделия и консумативи срещу сумата от 14 270 395 лв. Така през годините, в които проф. Начев е начело на Св. Екатерина, съдружниците му са печелели средно по около 8 млн. лева годишно.


Изпълнителният директор на болница Света Екатерина проф. Генчо Начев притежава дялове от няколко фирми с разнородна дейност. Той е собственик на 50 % от фирма Гроут, която се занимава с общо строителство на сгради и строителни съоръжения. Освен това професорът има 10% във фирма за търговия на едро с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия Секамекс. Начев притежава 8 % от медицински център Света Екатерина-2, който се занимава с рехабилитация, долекуване и продължително лечение, както и научноизследователска работа в областта на сърдечно-съдовите заболявания”, завършва проверката на Блиц. Заради последното нагло използване на държавното име за частен здравен институт обещаваме продължение на темата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева