19.11.2008 11:17

Сомалийски пирати искат откуп за отвлечен петролен супертанкер

Видян 2315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сомалийски пирати поискаха откуп за отвлечения саудитски петролен супертанкер "Сириъс стар", съобщи Франс прес, като се позова на арабската телевизия "Ал Джазира". Човек, който се представил като говорител на пиратите, отвлекли танкера, заявил, че в момента се водят преговори за размера на откупа, който трябва да бъде платен, за да бъде върнат корабът на собствениците. Размерът на поискания откуп не бе съобщен, предаде Дарик. Цената на двата милиона барела петрол на борда на танкера се изчислява на над 100 милиона долара, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Корабът бил отвлечен на около 450 мили югоизточно от Момбаса, далече извън досегашната зона на действие на сомалийските пирати. Това е седмият кораб, отвлечен от сомалийски пирати за последните 12 дни въпреки присъствието в района на натовски, американски и руски военни кораби, съобщи АП. Източници от ВМС на САЩ съобщили, че последният отвлечен кораб е ирански, регистриран в Хонконг. Говорител на Международното бюро за корабоплаване в Куала Лумпур твърди, че в понеделник в Аденския залив е бил отвлечен и тайландски риболовен кораб. Вчера пак в аденския залив е бил отвлечен и гръцки кораб. В момента сомалийските пирати държат в плен около дванадесет кораба с общо 200 души екипаж, като повечето от корабите са във водите край село Еил на северния сомалийски бряг.


"Пиратите изпращат послание до света, че могат да правят каквото си поискат и когато си поискат", заявил пред Ройтерс Ендрю Мвангура, координатор на Източноафриканската програма за подпомагане на корабоплаването, базирана в кенийското пристанище Момбаса. Южна Корея обяви, че ще изпрати свои бойни кораби в Аденския залив, за да гарантира сигурността на корабоплаването. Сходни действия обмисля и Япония, съобщи Ройтерс. В момента в Съвета за сигурност се водят интензивни консултации за предприемането на строги мерки срещу пиратството по крайбрежието на Сомалия., съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на държавния департамент на САЩ Шон Маккормак.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.