Свързани новини

03.04.2013 16:48

Прокуратурата: ДКЕВР е неефективен регулатор

Видян 1723 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НЕК е плащала за излишна електроенергия, а ДКЕВР е действала като неефективен регулатор. Това установи прокурорска проверка. Във връзка с нарушенията са образувани 5 наказателни производства.


Първото дело е за виновни длъжностни лица в ДКЕВР. Второто е във връзка с непотърсен от държавата дивидент от ЧЕЗ. Третото е за умишлена безстопанственост след проверката в НЕК, четвъртото е след материали от ДАНС за изпълнителния директор на НЕК Михаил Андонов. Според обвинителите той е нанесъл близо 190 000 лв. щети на компанията. Петото обвинение е по доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) във връзка с проверка в ЧЕЗ.


Четири от делата са срещу неизвестен извършител, но от прокуратурата посочиха, че няма да се поколебаят в момента, в който установят виновните длъжностни лица, да им се повдигнат обвинения.


„ВКП ще образува досъдебно производство срещу НЕК. През последните 10 години компанията е изкупувала излишна електроенергия, което е довело до непрекъснати загуби за държавата”, заяви зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов.


„Налице са действия от страна на представители на НЕК за договаряне на неблагоприятни клаузи и дори след влизането на страната в ЕС договорите на компанията не могат да се прекратят и България ще продължава да търпи негативи”, обясни обвинителят.


Според прокуратурата от сключването на договорите с Мариците досега токът е поскъпнал с 25 процента. Такава прогноза е направена през 2000 г. пред МС, но въпреки това НЕК не предприема никакви мерки. НЕК се задължава да изкупува 100 процента от произведения ток. Още тогава си е личало, че България не може нито да го потреби нито да го продаде.


Редица пропуски и в ДКЕВР установи проверката на прокуратурата, съобщи заместник-главният прокурор Камен Михов. Тя започна на 12 февруари, месец по-късно - и в НЕК, а на 26 февруари - и в електроразпределителните дружества.


ДКЕВР не е съставила актове за нарушения на ЕРП за това, че на са отчитали тока на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, които дружествата са декларирали.


Комисията на практика е одобрявала по-високите разходи. Занижен е бил и контролът за разходите от страна на ЕРП. Недостатъчен е бил контролът по качеството на енергията. Няма механизъм за контрол на жалбите на хората. От над 4000 жалби срещу ЧЕЗ са разгледани само малко над 1000.


Все още няма съставен нито един акт за нарушение от страна на ДКЕВР срещу ЕРП въпреки препоръките на прокуратурата, каза още Михов. По думите му комисията действа като неефективен регулаторен орган.


Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) не се е възползвало от механизмите, с които разполага, и е налице престъпление по отношение упражняването на контрол от страна на държавата като акционер в дружествата на ЧЕЗ. Това е констатирала проверката на прокуратурата.


Прави впечатление, че през 2011 и 2012 година и двете дружества имат неразпределена печалба. В ЧЕЗ – Разпределение ЕАД тя е над 3 милиона лева, а за 2012 г. – над 5 милиона лева.


ЧЕЗ е сключила договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия - 340 милиона лева и договор за избор на доставчици - 9,9 милиона лева. Според проверката тези договори са се отразили на цената на електроенергията.


От 143 договора, които са сключени за обществени поръчки, за проверка на случаен принцип са били избрани няколко. Установено е, че има опити за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Нанесените от компанията щети са в размер на 400 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв