Свързани новини

01.04.2013 11:29

Цените на замразените пилета, олиото и брашното със скок

Видян 1637 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на замразените пилета, олиото и брашното скочиха за една година. През 2013 г. почти всички храни са поскъпнали, макар и не драстично. Според анализ на Econ на годишна база има изменения в търговията на захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо.


Най-отчетливи са скоковете при замразеното пиле, олиото и брашното. Хвъркатите са скочили с 4 стотинки до 5,11 лв./кг. Спрямо същия период от миналата година замразената мръвка е скочила с 16%, а охладената - с малко под 6,3%.


Към дата 28 март 2012 г. двата вида пиле са се търгували съответно на 4,41 лева и на 4,98 лева за килограм.


Олиото също се е увеличило с 14 стотинки за литър и малко под 5 %. Брашното е също е сред продуктите, които тази година се търгуват по-скъпо. Изменението в средната му цена за месеца е незначително – с 1 стотинка до 1,14 лв./кг. Но за една година  продуктът е поскъпнал с 8% процента, като по същото време през 2012 г. килограм от него е вървял средно за 1,05 лева.


При яйцата има лек спад в цената. Тя сега варира от 22 до 30 стотинки, като по-скъпо се продават в малките магазини, отколкото в големите търговски вериги, сочи проучването. За сравнение към 28 март 2012 г. яйцата са се търгували съответно за 35 стотинки за M размер и за 37 стотинки за L. Това ще рече темпове на намаление в размер на приблизително 23% и 21%.


Бялата кристална захар също бележи леко понижение – с 1 стотинка (0,5%) до 2,20 лв./кг. След раздвижването на цените й в първата седмица от месеца, до края му те остават стабилни. Продуктът все още се продава по-скъпо в малките магазини в страната, като маржът спрямо големите вериги незначително се е свил до 13 стотинки. Миналата година март захарта е струвала средно 2,32 лв./кг в магазините в страната.


Засега няма повишение в цената и на агнешкото. За месец цената на цялото агне се е повишила с 19 ст./кг. На годишна база увеличението е в размер на 5 стотинки, а средната му цена към края на този март е 13,67 лв./кг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец