Свързани новини

19.11.2008 09:34

„Лукойл“ надува цената на дизела

Видян 3962 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента у нас се наблюдава спекулативно завишена цена на дизела, съобщиха пред 19` експерти. Според мнозина запознати с технологията на производство на горивата няма причина разходите при добиването на дизела да бъдат по-високи от тези, които се изразходват за бензина. Парадоксално обаче цената на дизела е по-висока от тази на бензина вече повече от година. Това автоматично поражда съмнение за изкуствено надуване на цената на дизела от страна на „Лукойл“, вероятно продиктувано от засиленото търсене на този вид гориво през последните години. Както е известно потребителите все повече се ориентират към дизеловите автомобили заради тяхната икономичност.


По думите на независимия депутат и член на енергийната парламентарна комисия Минчо Христов „Лукойл“ и останалите търговци на горива могат да продават на завишени стойности, защото са покровителствани от страна на управляващите. „Спекулативните цени на горивата у нас са свързани с енергийната мафия и затова смятам да сезирам ДАНС“, посочи депутатът. При цена на барел петрол на международните пазари от 55 долара и акциз на дизела у нас 535 лв., „Лукойл“ продаваше 1 000 литра дизел за 1 572 лв. При цена на барел от 50 долара, или с 5 долара по-ниско, „Лукойл“ продава 1 000 литра дизел за 1 894 лева или с 300 лв. отгоре. Дори да сложим повишаването на акциза с 60 лв. на 1 000 литра от тази година, оставащите 240 лв. са прекалено завишение. Това прави 22 стотинки отгоре на литър. „В действителност има реална разлика от 22 стотинки“, потвърди пред 19` председателят на Сдружението на организациите в автомобилния транспорт (СОАТ) Красимир Лалов. СОАТ, което възнамерява да организира протести заради високите цени на дизела все още очаква становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има ли картелно споразумение между дистрибуторите на горива, което също да е причина за пазарните стойности. В началото на юни от "Лукойл" поискаха да бъдат проверени от антимонополния орган, след като протестите на автопревозвачите ескалираха и едно от оплакванията им беше за скъпия дизел. По това време обаче международните цени на петрола стигнаха до 150 долара за барел. „Фактът, че цената на дизела у нас е по-висока от тази на бензина представлява изкривяване на пазарните механизми“, коментира пред 19` депутатът от ДСБ Иван Иванов. Той посочи, че дизела е петролен дериват и реално цената му трябва да е малко по-ниска от тази на „черното злато“. Вчера „Лукойл“ намали цената на бензин А 95Н с 3,09 на сто до 1 694,40 лв. на 1 000 литра, а А 98Н с 2,97% до 1 802,40 лв. на тон. В същото време цената на дизела падна само с 1,84% и достигна стойност от 1860 лв. за тон. По този начин се увеличи допълнително разликата между двата вида горива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и