Свързани новини

22.03.2013 10:27

Точат по 800 млн. лв. от банковите ни карти

Видян 1769 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 800 млн. лв. се източват всяка години от банковите карти на българите. Почти толкова са загубите за хазната и от ДДС измами. Това сочат данните на НАП и МВР, цитирани от Нова тв. Случаите на източване на банкови карти са едни от най-сложните за разкриване и в същото време едни от най-често извършваните престъпления. Родните бандити, които се занимават с този вид кражби пък, са сред майсторите в света.


„През 2012 година има тенденция за намаляване на неистински карти, но увеличаване на манипулираните банкомати. Щетите от този тип престъпления са около 1.5 милиарда евро", каза Филип Гунев, зам.-министър на МВР.


Другите най-чести измами са свързани с източване на ДДС. Всяка година България губи по около 800 милиона лева. В 90% от случаите тези престъпления се извършват от международни организирани групи, затова загубите за бюджета на Европейския съюз са още по-внушителни. „За предходните 5 години загубите са за 6.5 милиарда лева, а доказаните щети са за 4 милиарда. Доклад на Европол оцени щетите за целия ЕС на 100 милиарда лева годишно", добави Гунев.


В същото време българските експерти, които трябва да разкриват тези престъпления, не са много. Затова Европейският съюз финансира България със 154 000 евро - за обучение на кадрите в МВР.  "Ще бъдат обучени 140 полицейски служители, ще има 4 международни семинара", сподели Георги Арабаджиев от „Икономическа полиция".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв