Свързани новини

20.03.2013 15:12

Станишев: България може да загуби безвъзвратно 800 млн.евро. по европейските програми заради некадърното управление на ГЕРБ

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има реална опасност България да не усвои 25% от европейските фондове, които се полагат на страната ни. За това предупреди председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Лидерът на социалистите представи фактите за усвояването на еврофондовете като част от кампанията на БСП за разкриване на истината за наследството на кабинета Борисов. Сергей Станишев отбеляза, че докато при неговото управление не са губени безвъзвратно средства по оперативните програми, заради некадърността на ГЕРБ, до края на 2013г. има опасност по всички оперативни програми България да загуби безвъзвратно 800 млн.евро.


„В момента България преживява тежка криза в усвояването на средствата по европейските програми”, изтъкна Станишев. Той напомни, че в началото на есента на 2009г. страната ни беше в златната среда – на 12 – 14 място по усвояемост на трите основни фонда. В момента България се намира на опашката – средно на 24 място, като усвояването е под средното за Европа. „Това е пряк резултат от правителството на Борисов”, каза Станишев. Той подчерта, че дори усвоените пари не достигнаха до хората и до фирмите, те не увеличиха конкурентоспособността на българската икономиката и  не увеличиха заетостта.


Лидерът на БСП изобличи мита за спрените еврофондове и за обещанията на ГЕРБ, че ще усвоят 100% от еврофондовете. Станишев напомни за писмените отговори на министрите на ГЕРБ, които доказват, че няма нито една оперативна програма, по която да са спирани европейските средства при управлението на кабинета Станишев. „В нашия мандат безвъзвратно не са губени средства от оперативните програми, а при ГЕРБ вече безвъзвратно са загубени 110 млн. евро. Има реална опасност по ПРСР да се загубят още 80 млн. евро”, добави председателят на БСП.


Сергей Станишев подчерта, че  към края на 2012г. са изплатени едва 36% от общия обем евросредства. Според него е тревожна и тенденцията, при която ножицата между изплатените средства и сертифицираните от ЕК нараства неимоверно. Това според Станишев носи риск от загуба на средства и плащане за сметка на българските данъкоплатци. Лидерът на БСП отбеляза, че към февруари 2013г. ножицата е вече над 2 млрд. лв.


Председателят на БСП обърна внимание, че само по ОП Околна среда има над  2 млрд.лв. необезпечени договори - те са сключени, но надхвърлят размерите на оперативната програма и се прехвърлят като задължение към следващото правителство. Станишев напомни, че има десетки сигнали, които се проверяват от ОЛАФ и ЕК, включително сигнал за дейността на Мирослав Найденов. „Това е единственото правителство, което си позволи да си измие ръцете с ЕК, за да обясни защо не е изплатило коледните пенсии”, добави лидерът на БСП.


На въпрос на медиите Станишев обяви, че кампанията на БСП ще бъде лице в лице с хората, в диалог с гражданите. Лидерът на БСП обърна специално внимание на темата за честността на изборите. Той изтъкна, че вчера се е състояла среща на предварителната мисия на ОССЕ с представители на БСП. „Изразили сме нашите сериозни и обосновани притеснения за фалшификации и манипулации, в това число за подмяна на крайния резултат”, каза Станишев. Според него наблюдението трябва да бъде върху целия изборен процес, за да бъдат гражданите спокойни. Лидерът на БСП напомни и за настояването си пред Марин Райков за промени – по отношение на областните управители и хора приближени на Цветан Цветанов. „Целият борд на директорите на Информационно обслужване трябва да си ходи, заедно с г-н Константинов”, каза Станишев. По отношение на гражданския борд лидерът на БСП попита дали ще може той да прави наистина ефективен контрол, или ще бъде само фиктивен. „Уверенията на Райков, че изборите ще бъдат почтени, трябва да се покрият с дела”, настоя лидерът на БСП.


В края на пресконференцията Сергей Станишев поздрави журналистите с настъпването на пролетта. Лидерът на БСП пожела на медиите и на гражданите да започне възраждане на надеждата. „Да можем и чрез изборите да осигурим по- добро бъдеще за България по волята на гражданите”, добави Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв