Свързани новини

18.02.2013 15:48

Станишев: Необходим е нов социален договор и радикална промяна

Видян 1252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настояваме за оставка на цялото правителство. Необходим е нов социален договор и радикална промяна за възстановяване на демократичната социална държава.


Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на извънредна пресконференция за кореспондентите на българските медии в Брюксел. Станишев обяви, че е отменил почти цялата си програма в белгийската столица и до часове се връща в България. Лидерът на социалистите беше категоричен, че правителството изцяло е загубило доверието на хората и никакви маневри няма да решат същинския проблем за характера на властта и за това, че не защитава интересите на хората, а на монополите.


"ГЕРБ превърнаха страната в държава на мутрите и монополите", каза Станишев.


Лидерът на БСП определи действията на правителството като панически ходове и пиар за отклоняване на вниманието с цел настоящите управляващи да организират следващите избори. "Изходът е само политически, с нови избори, на които хората да дадат доверието на онези, на които вярват", коментира той. Станишев беше категоричен, че е необходимо свикването на политически консултации и назначаването на служебен кабинет до изборите за следващо Народно събрание. "Ще търсим доверието на хората за радикална промяна, друго правителство трябва да подготви изборите", каза Станишев. Според него е необходимо управление с таланта на цялата нация.


Председателят на БСП отбеляза, че основната тема, която вълнува България, не е оттеглянето на Симеон Дянков от правителството, а безпрецедентните масови протести, които са по-мащабни от събитията през 1997г. и сравними единствено с митингите от 1989 година. Станишев изтъкна, че сред 100-те хиляди протестиращи в 24 града у нас има хора с различни мотиви - еколози, защитници на правата на майките, противници на цените на тока и парното. "Общият знаменател е протестът срещу липсата на държавност и срещу плячкосването на държавата - резултат от политиката на ГЕРБ, покровителствала монополите във всички сектори на икономиката", заяви Станишев. По думите му протестите са срещу дерибействането и смазването на малкия и средния бизнес, заради това, че всички бюджетни проблеми се решават на гърба на хората - 40 социални придобивки бяха отнети. Лидерът на БСП изтъкна, че гражданите са докарани до отчаяние, притиснати са до стената.


"Ако партиите не реагират, значи са непотребни, хората ще излязат отново на бунтове", коментира Станишев. По думите му настоящите протести са и политически. "Не искаме "да яхаме" протестите, те са справедливи и предизвикани от настоящото правителство, необходимо е политическо решение", добави Станишев. Според него управляващите са подчинили и унищожили институциите, а парламентът се е превърнал "в гумен печат". Станишев изтъкна, че много от българските медии вчера не видяха, че протестите са срещу правителството, докато чуждестранните им колеги изведоха този факт в заглавия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате