Свързани новини

03.01.2013 16:52

Пакистан е прародината на българите!?

Видян 3594 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За прародина на българите може да се смята Северен Пакистан, а за наши родственици - етинческата група на пакистанското племе калаши. Това обявиха учени след експедиция по стъпките на древните народи, които обхващат района на Средна Азия.


Според антрополози и генетици, работили по проекта „Българите - прародина", корените на българите не са славянски, както се е смятало доскоро. Според нови изследвания, в българския народ са съчетани около 40% тракийски гени, 40% пакистански и едва около 12% от гените на славянски народи.


Доказателства според един от изследователите, доцент Александър Илиев, са прилики между културни и генетични особености на българите и пакистанските калаши, запазили се повече от 2000 години.


„При калашите на първо място, части от носиите. Те са много подобни на определен тип носии в България. Освен това те имат всички неравноделни размери, известни от българската наука за музиката. Следващото нещо е техният антропологичен тип, който е много сходен на нашия антропологичен тип. Следващото нещо е 7-лъчната розета, която я има в Плиска. Постройката, конструкцията, архитектурата на техния дом, чардака, основата, камъните. И това нещо е на 6000 км от България", допълни Илиев, цитиран от КРОСС.


Учените обясниха още, че общностите, в които са живеели предците ни, са били затворени, много сплотени, което при калашите се е запазило и до днес.


Очевидно е, че българите са с индоевропейски произход и само сляп човек не може да види това нещо. Това каза доц. Александър Илиев, инициатор на идеята за многоетапната експедиция, предаде БГНЕС.


Преди повече от година, след мащабно изследване, екип от учени на БАН също установи, че генетично произходът ни е индоевропейски и така се опитаха да опровергаят лансираната теория, че българите са от тюркски произход.


Експедицията в търсене на прародината на българите е пилотна и се е провела в период на четири години 2008 - 2012 г. Участниците в нея направиха отчет за работата си на територията на Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Крим, Иран, с акцент на Ислямска република Пакистан и на Република Татарстан (в състава на Руската федерация) от лятото на 2012 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.