Свързани новини

13.12.2012 10:51

Фидосова: Къде бягате, бе, хайдути?

Видян 1946 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С нов скандал завърши удълженият работен ден на депутатите вчера. Това стана късно вечерта по време на бурните дебати при приемането на Изборния кодекс на второ четене. Управляващи и опозиция си размениха обидни реплики и в крайна сметка вотът беше провален. Още през деня, по настояване на ГЕРБ, беше прието заседанието да продължи до 22 часа. По-късно то беше удължено до полунощ. След около пет часа дискусии само по един текст, предложен от опозицията - председателят, зам.-председателят и секретарят на избирателните комисии да не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция, се оказа, че няма кворум.


След напомняния за "червените прашки на Азер Меликов" в Информационно обслужване по времето на тройната коалиция, за СПИН-скандала в БСП и закана на Яне Янев скоро левицата да му "падне" в неговата комисия и да "бъде безмилостен" от БСП поискаха поименна проверка.


“Ние знаем за какво става въпрос. И аз знам защо ревете сега като кафяви мечки, които са се пробудили от сън в тоя зимен период”, обърна се Яне Янев към червените депутати, съобщи Блиц. Докато Менда Стоянова от ГЕРБ, която председателстваше заседанието, започваше да извиква поименно депутатите обаче, представителите на БСП и ДПС тръгнаха да напускат залата. "Абе, къде бягате, бе, хайдути?", провикна се Фидосова.


Стоянова даде 15-минутна почивка. След нея обаче управляващите не успяха да съберат мнозинство. Така, към 22,30 часа, по настояване на Красимир Велчев беше направена поименна проверка, която обаче беше предавана пряко по БНТ и БНР. Според председателя на ПГ на ГЕРБ така хората щели да видят кои народни избраници провалят приемането на Изборния кодекс. Установено бе, че присъстват само 100 от 240 депутати.


Заради създалото се напрежение за малко не се стигна до сблъсък между Велчев и Антон Кутев от БСП буквално на трибуната. Колегата му от левицата Михаил Миков заяви, че нощното заседание протича под безпрецедентен натиск от мнозинството. "Те искат да се прекрати заседанието, защото са уморени, а нима хората не работят нощем, когато се налага - спират ли например операциите?", отвърна Велчев по адрес на опозицията.


В началото на месеца, при друго среднощно заседание на НС, когато бе обсъждан бюджетът, финансовият министър Симеон Дянков заяви, че депутатите от опозицията са пияни, след което на другия ден му се наложи да им се извинява.


По време на дебатите за състава на избирателните комисии, се стигна до остри словесни схватки. „Направете го демократично, не се инатосвайте, ами изберете най-правилния вариант – председател, зам.-председател и секретар на изборна комисия да не са от една партия”, заяви Георги Анастасов от БСП.


Димитър Лазаров от ГЕРБ отвърна: „Имам чувството, че тук има едни херувимчета, пърхат с крилца и пеят коледни песни. От 19 членове на ЦИК бяха на БСП, ДПС и НДСВ”. "При предишните местни избори над 31 000 бюлетини за общински съветници са обявени за недействителни поради показване на бюлетините", атакува обаче Мая Манолова от БСП. "Става дума за колосална манипулация, която вие се опитвате да прокарате с още по-голяма сила на следващите избори", посочи тя.


Менда Стоянова обаче заяви, че вероятно Манолова е ползвала "някакви бракувани документи" на ЦИК. Това нейно изказване предизвика бурна реакция от БСП и ДПС, които поискаха да отстъпи председателското място. „Нямате право да казвате, че един народен представител ползва бракувани документи”, заяви Христо Бисеров от ДПС.


Ангел Найденов от БСП пък попита Стоянова как е установила, че ползваният от Манолова документ на ЦИК е бракуван. "Кое е доказателството, попита той. Ако не можете да обясните, се извинете, призова той. "Когато ми посочите процедурата, по която да сляза от председателското място, ще я подложа на гласуване", отговори Менда Стоянова.


Тогава колежката й от ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че трябва да се намали градусът на напрежението, но обвини левицата, че говори лъжи. Тя обясни, че към бюлетина на ЦИК има залепен и диск с данни, какъвто се изисква по закон, а те са съвсем различни. "Направихте ли си труда да ги отворите?", обърна се тя към социалистите и цитира данните от диска - недействителните бюлетини са само 4.


По-рано, само със 72 гласа "за", мнозинството в парламента прие промяна в Изборния кодекс, с която отпада възможността за преференциален вот. Така на практика вече няма да има възможност гражданите да гласуват за точно определен кандидат от листите на партиите и коалициите. Управляващите се наложиха и за изискването за уседналост. Не беше прието предложението на ДПС да отпаднат изискванията за избирателите на евроизборите, които да са живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна-членка на ЕС, а за местните - най-малко 6 месеца.


Гласуването продължава и днес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,